preskoči na sadržaj

Osnovna škola Barilović

Login

Non scholae sed vitae discimus. – Ne učimo za školu nego za život.

Logo škole

Logo Školskog športskog kluba

Facebook škole
 
Red Button

Hrabri telefon

Moto škole

Što se nauči u djetinjstvu, nikad se ne zaboravlja.

Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Kamo nakon osnovne škole

Satnica
 PRIJEPODNE

1.

8,00 - 8,45

2.

8,50 - 9,35

3.

9,55 - 10,40

4.

10,45 - 11,30

5.

11,35 - 12,20

6.

12,25 - 13,10

7. 13,15 - 14,00

 

hitna medicinska pomoć

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 5. 2011.

Ukupno: 451400
Ovaj mjesec: 3273
Ovaj tjedan: 45
Danas: 45
eTwinning pokreće nove projekte - Croatia in our eyes
Vesna Car / datum: 9. 10. 2021. 00:32
OŠ Barilović je sudjelovanjem u eTwinning projektu stekla nove prijatelje iz poljskog mjesta Fijewo blizu grada Lubawa. Učiteljice Anita i Magda iz škole Akademicki Zespół placówek Oświatowych (AZPO) napisale su novi projekt koji je umogućio da se naši učenici upoznaju uživo. U četvrtak, 8.listopada 2021. su učenici predstavili svoje škole, a zatim i hrvatsku i poljsku kulturu, običaje i povijest.
Posebno zahvaljujemo dožupanici Vesni Hajsan Dolinar i pročelnici Mariji Šćulac što su naše goste upoznale sa projektima koje Karlovačka županija provodi vezano za STEM područje te energetsku obnovu škola, dogradnju školskih zgrada i izgradnju školskih sportskih dvorana.
Petak je posebno razveselio naše učenike jer su zahvaljujući projektu Croatia in our eyes otišli na besplatan zajednički izlet u Zagreb. Uz obilazak kulturno povijesnih mjesta glavnog grada Hrvatske posebno je bio zanimljiv i obilazak Muzeja čokolade u kojem smo naučili mnogo novih stvari o čokoladi, ali i kušali razne vrste čokolada. Poljski učenici vikend provode na jugu Hrvatske, a u ponedjeljak nastavljamo s radionicama kako bismo potaknuli kod učenika komunikaciju na engleskom jeziku i unaprijedili njihove jezične vještine, a učitelji razmijenili iskustva u primjeni različitih metoda poučavanja.
Prilog o našem projektu na Trend tv-u možete pogledati na sljedećoj poveznici
https://www.youtube.com/watch?v=cdwSLMWnXfc
Službena stranica projekta
https://www.facebook.com/Projekt-AZPO-Chorwacja-naszymi-oczami-110657468053132/
 
 
 

[OPŠIRNIJE]eTwinning: Oznake kvalitete 2021.godine
Vesna Car / datum: 8. 10. 2021. 00:49


[OPŠIRNIJE]Eko akcija: prikupljanje starih baterija
Andreja Bišćan / datum: 24. 5. 2021. 21:09

Predškolci uz pomoć ukućana, prijatelja i susjeda prikupili velik broja starih baterija kao pomoć našim osmašima pri plaćanju troškova maturalnog putovanja. Na taj način sudjeluju i u eTwinning projektu Zaštitimo naš planet Zemlju i čuvaju okoliš. Više pogledajte pod opširnije. 


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt: Igrom do znanja i zabave
Andreja Bišćan / datum: 24. 5. 2021. 18:40

Lijepo vrijeme omogućilo je predškolcima da provedu i 8. aktivnost projekta Igrom do znanja i zabave, a to su igre na otvorenom. Naše najdraže igre pogledajte pod opširnije. 


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt: Tragači znanja
Andreja Bišćan / datum: 20. 5. 2021. 20:27

Koliko su pčele važne, ali i ostali kukci naučili su naši predškolci koji su protekli tjedan u sklopu eTwinning projekta Tragači znanja, odradili mnoge kreativne aktivnosti i obilježili Svjetski dan pčela.  Više o tome pročitajte pod opširnije. 


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt: Mother's Day in our school
Andreja Bišćan / datum: 10. 5. 2021. 11:44

Blagdan u čas majki i majčinstva obilježava se svake druge nedjelje u svibnju. Predškolci su svoje mame razveselili poklonima koje su sami izradili. Naučiti su recitaciju Moja majka, te su uz pomoć radnog listića zabilježili što njihove mame vole, što ih posebno veseli, što uvijek govore.... Posebnu pažnju posvetili smo izradi portreta mame. Kako je projekt izgledao možete pogledati i pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt: Tragači znanja
Andreja Bišćan / datum: 29. 4. 2021. 11:21

U sklopu eTwinning projekta Tragači znanja, predškolci su obilježili Svjetski dan plesa. Slike pogledajte pod opširnije. 


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt: Zaštitimo naš planet Zemlju
Andreja Bišćan / datum: 22. 4. 2021. 13:36
Predškolci sudjeluju u eTwinning projektu Zaštitimo naš planet Zemlju.

Ovog tjedna obilježili smo Dan planeta Zemlje. Posebnu pažnju posvetili smo spoznaji o raznolikosti i ljepoti biljnog svijeta u našoj okolini, poticali empatijubrigom o prirodi i životinjskom svijetu te razvijali pozitivno mišljenje i ponašanje prema pticama, okolišu  i potrebi čuvanju okoliša. Stjecali smo znanje o prirodi, razvijali aktian odnos s okolišem i poticali istraživački duh djeteta. Slike našeg rada pogledajte pod opširnije. 


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt: Igrom do znanja i zabave
Andreja Bišćan / datum: 12. 4. 2021. 11:37

Međunarodni dan društvenih igara obilježava se od 2013. godine u mjesecu travnju. Predškolci su obilježili taj dan u sklopu eTwinning projekta, Igrom do znanja i zabave. Zabavili smo se igrajući neke od nama najzanimljivijih igara, te izradom vlastite igrače ploče. Našu igru pogledajte pod opširnije. 


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt: Zaštitimo naš planet Zemlju, Dan voda
Andreja Bišćan / datum: 22. 3. 2021. 21:22

U sklopu eTwinning projekta Zaštitimo naš planet Zemlju, predškolci su obilježili Dan voda. Iako smo navikli na nju kao najobičniju tekućinu, ona sve samo ne obična. Saznali su to naši predškolci uz eksperimentiranje vodom, proučavajući oblake, istražujući svijet biljaka i životinja u vodi i oko vode, te učeći o kruženju vode u prirodi. Više pogledajte pod opširnije. 

 


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje Valentinova u nastavi
Andreja Bišćan / datum: 14. 2. 2021. 20:38

Dana 14. veljače slavi se Valentinovo! Srce je znak ljubavi i topline, a našim predškolcima poslužilo je i kao inspiracija za kreativne ideje i aktivnosti. 

Radove pogledajte pod opširnije. 

 


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt: Christmas Card Exchange 2020
Andreja Bišćan / datum: 23. 11. 2020. 10:43

Predškolci OŠ Barilović i PŠ Belaj sudjeluju u eTwinning projektu Christmas Card Exchange 2020. Na žalost, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, ovog puta učenici su čestitke izradili bez pomoći roditelja. 

Uzbuđeno očekujemo i čestitike naših eTwinning prijatelja. 

Naše radove pogledajte pod opširnije. 


[OPŠIRNIJE]Diseminacija aktivnosti nakon mobilnosti u Poljsku
Vesna Car / datum: 9. 6. 2020. 23:13

🇵🇱🇭🇷

Za učenike OŠ Barilović ovo je bila prva mobilnost te su nakon povratka iz Poljske naši učenici pripremali svoje prezentacije i  u timu napravili lapbook kako bi projekt predstavili učenicima i učiteljima naše škole.  

Učenici su prezentacije i lapbooks prezentirali svim razredima matične i područnih škola tijekom veljače i ožujka. Učenici su  imali priliku postavljati pitanja, a učenici koji su sudjelovali u projektu priliku da uvježbaju svoje prezentacijske vještine, iskažu svoje dojmove i na taj način motiviraju i ostale učenike škole na sudjelovanje u projktima.

Zbog situacije s COVID-19 izostale su prezentacije za Vijeće roditelja, Učiteljsko vijeće i medije

Fotografije su u prilogu.


[OPŠIRNIJE]Jačanje pogranične suradnje škola, povratak u Hrvatsku
Vesna Car / datum: 9. 6. 2020. 22:20

Povratak u Hrvatsku iz Varšave nije jednostavna stvar jer je to dalek i dug put. Zato smo si osigurali predah i noćenje u Banskoj Bistrici u Slovačkoj. Na putu doma nalazio nam se još jedan veliki grad, glavni grad Mađarske Budimpešta. Na Budimpeštu  smo bacili pogled s vidikovca iznad grada, a fotografije se nalaze u prilogu.

I danas se pitamo kako je moguće doživjeti toliko toga u samo tjedan dana? Ekipa radoznalaca spremna za putovanje i eTwining projekt We learn by discovering dobitna su kombinacija. Kako izgledaju lica naših učenika nakon više od 2000 prijeđenih kilometara, projektnih aktivnosti u školi u Szlembarku i posjetu dvama glavnim gradovima i jednom nekadašnjem glavnom gradu pogledajte u prilogu. 

Najbolja ekipa! Ekipa za pamćenje! Bravo Marija i Marta, Hana i Matej, Luka i Gabriel!

Vaši učitelji Josip, Valentina i Vesna! 🇵🇱🇭🇷💪


[OPŠIRNIJE]Jačanje pogranične suradnje škola, Varšava
Vesna Car / datum: 9. 6. 2020. 20:06

Zahvaljujući projektu Ministarstva znanosti i obrazovanja te eTwinning projektu We learn by discovering, putem kojeg smo pronašli partnersku školu Szkole Podstawowe u Szlembarku, šestero učenika OŠ Barilović dobilo je priliku posjetiti Varšavu, glavni grad Poljske.

Mobilnost je trajla tjedan dana (od 8. do 15. prosinca 2019.), a projekt se protezao kroz cijelu školsku godinu i završio prezentacijama naših učenika koji su ovaj projekt prezentirali svim razredima matične i područnih škola.

Prezentacija se trebala odvijati i za roditelje naših učenika na Vijeću roditelja i sjednici Učiteljskog vijeća te prezentirati medijima, ali  zbog koronakrize nije održana.

Ostatak novaca od ovog projekta planiramo potrošiti na jednodnevni izlet za učenike koji su sudjelovali u projektu ako će nam to uskoro dopustiti epidemiološka situacija. 

U prilogu pogledajte fotografije s nezaboravnim trenutcima iz Varšave.


[OPŠIRNIJE]Oproštaj od dragih prijatelja u Szlembarku
Vesna Car / datum: 16. 1. 2020. 22:31

Uz suze radosnice oprostili smo se od naših dragih prijatelja u Szlembarku. Nezaboravni trenutci zajedničkog druženja, razmjena iskustava, zajednička nastava, predivan krajolik i dragi ljudi učinili su ovaj projekt posebnim. 

Još jednom velika hvala voditeljici projekta i učiteljici engleskog jezika Kingi, ostalim učiteljima, učenicima i roditeljima škole u Szlembarku na čelu sa ravnateljicom Jadwigom. 

Ali pred nama su novi kilometri još daljeg puta na sjever. Idemo u posjet glavnom gradu Poljske, Varšavi. 

Pogledajte fotografije pod OPŠIRNIJE.


[OPŠIRNIJE]Jačanje pogranične suradnje škola, četvrtak u Poljskoj
Vesna Car / datum: 15. 1. 2020. 23:01

Četvrtak nam je donio niz novih aktivnosti na nastavi i ugodno poslijepodne u toplicama Bania. Današnji ručak pripremila nam je Radekova mama u svom domu. Zahvaljujemo se na gostoprimstvu i ovim putem  Za kraj su domaćini organizirali internacionalnu večer za učitelje. Ugodno druženje i planiranje novih zajedničkih projakata.

Fotografije su pod opširnije.

Fotografije su pod opširnije🇵🇱🇭🇷💪Foto


[OPŠIRNIJE]Posjet Krakovu i rudniku soli Wieliczka
Vesna Car / datum: 14. 1. 2020. 15:54

Boravak u Poljskoj ostavio nam je pregršt lijepih uspomena. Toliko doživljaja i aktivnosti u jednom tjednu svima nam je bilo nikad doživljeno iskustvo. Dojmovi su se nakupljali i mi smo Poljsku i njene gostoljubive ljude doista zavoljeli. Osijećali smo se kao kod kuće. Ovaj tjedan pamtit će i učenici i učitelji. Doista smo zahvalni što smo kroz projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja Provođenje međunarodne suradnje imali priliku doživjeti ovakvo iskustvo koje je prva mobilnost učenika naše škole.

Rudnik soli Wieliczka nalazi se desetak kilometara od Krakova te je nezaobilazna atrakcija koja se nalazi na popisu UNESCO-ve svjetske baštine.  Obavljajući marljivo jedan od najopasnijih poslova proteklih 700 godina, ruke rudara uspjele su proizvesti jedno od najljepših čuda te jednu od najposjećenijih turističkih atrakcija Poljske.

Nakon posjeta rudniku počastili smo se pizzom i razgledali grad Krakov. S nama su u posjetili bili i naši domaćini koji su nas počastili (ne baš jeftinim) ulaznicama u rudnik koji doista vrijedi posjetiti.

Pogledajte i fotografije pod OPŠIRNIJE.


[OPŠIRNIJE]Christmas Cards Exchange - predškola
Vesna Car / datum: 7. 1. 2020. 23:24

Božična razmjena čestitki postala je tradicionalna u našoj predškoli. Roditelji zajedno s djecom izrađuju čestitke koje šaljemo našim eTwinning prijateljima, Ove godine čestitke su poslane u Rumunjsku, Tursku, Poljsku, Italiju i dječjim vrtićima u Hrvatskoj. 

Ubrzo su i na našu adresu stigle čestitke kojima su se predškolci jako obradovali. Fotografije pogledajte pod OPŠIRNIJE.


[OPŠIRNIJE]Škola za život u poljskim školama
Vesna Car / datum: 7. 1. 2020. 08:20

Učiteljica matematike Mariola pomogla mi je pronaći odgovor na pitanje kako to da Poljska ima visoko 10. mjesto prema zadnjim rezultatima PISA:
- učitelji su promijenili način poučavanja (problemski zadaci, istraživačka nastava, učenicima se ne iznosi sadržaj kao nekad nego oni uče otkrivanjem, smanjila se predavačka nastava, učenici više rade u skupinama, koristi se IKT)
- učenici su na nastavi od 8.00 do 15.30, imaju 35 sati nastave tjedno, odmori su po 10 minuta, odmor za ručak 15 min
- velika važnost pridaje se predškolskom odgoju, 0 razred
- 4 puta godišnje održavaju se regionalna stručna vijeća na kojima učitelji razmjenjuju svoja iskustva, primjere dobre prakse, primjere korištenja IKT, dijele materijale, online edukacije su poželjne
- ocjene su od 1 do 6 ali tek u višim razredima, a učiteljica matematike je uvidjela važnost formativnog ocjenjivanja (vrednovanje za učenje i kao učenje) i kaže da sada njeni učenici postižu puno bolje rezultate nego dok ih je brojčano ocjenjivala, formativno ocjenjivanje još uvijek nije obavezno za sve
- koristi se sav mogući didaktički materijal koji je na rasplaganju (od memori kartica, puzzli i domino kartica koje im daju izdavčke kuće do onih edukativnih uz pomoć IKT, strane literature)
- na učiteljskim fakultetima studenti imaju puno prakse u razredima i dobivaju povratne informacije o svom radu od mentora
Uz to zanimljivo je da učenici imaju 4 sata TZK tjedno jer je ministarstvo zbog pretilosti i različitih bolesti djece prepoznalo važnost ovog predmeta za zdravlje djece. Učenici uz to imaju i 2 sata GOO i Prvu pomoć.


[OPŠIRNIJE]Jačanje pogranične suradnje, treći dan, zajednička nastava
Vesna Car / datum: 30. 12. 2019. 10:12

Vrijeme nam je brzo prolazilo i utorak je bio dan kada su su naši učenici sudjelovali na nastavi matematike (izrađivali su božićne ukrase od kvadrata i krugova i okitili božićnu jelku), nastavi engleskog jezika (ponavljali su Past Simple i učili o poznatim svjetskim istraživačima te imali zadatak pronaći na internetu informacije o poznatim poljskim i hrvatskim istraživačima), a na nastavi tzk bilo je zanimljivo i zabavno što možete vidjeti po sličicama (u poljskim školama učenici imaju tzk 4 puta tjedno jer je ministarstvo prepoznalo važnost ovog predmeta za zdravlje učenika). Na kraju smo posjetili muzej u Nowy Targu koji čuva jedan od tri najstarija tiskarska stroja te vrste u Europi 🇵🇱🇭🇷


[OPŠIRNIJE]Jačanje pogranične suradnje škola
Vesna Car / datum: 20. 12. 2019. 08:13

Projekt prekogranične suradnje s poljskom školom započeo je putovanjem koje je trajalo 11 sati, a putovali smo kroz Mađarsku i Slovačku. Uzvratni posjet prijateljskoj školi ostvaren je zahvaljujući knjižničarki pripravnici Valentini Bolješić Vujaklija koja je napisala projekt i prijavila ga na natječaj MZO. Na putovanju smo bili vrijedni: ponovili sve božićne pjesme, strane i domaće, vježbali prevoditi hrvatske rečenice na engleski, pratili na karti kroz koje zemlje prolazimo i bilježili veće gradove. Ugodan smještaj (na temu ovčica) i ukusna večera iz koje posebno izdvajamo domaće PIEROGE tek su početak prve mobilnosti učenika OŠ Barilović.

Prvi dan protekao je radno i veselo. Učenici škole domaćina Szkoła Podstawowa u Szlembarku predstavili su svoje narodne plesove, božićne običaje i hranu koju su pripremili roditelji učenika. Zatim su to učinili i učenici OŠ Barilović. Nakon ručka koji su nam također pripremili roditelji krenuli smo u obilazak obližnjih gradova da vidimo kako izgledaju u vrijeme Adventa. Nakon ukusne večere u hotelu ostalo je dovoljno slobodnog vremena za druženje uz pikado, stolni tenis i biljar.  🇵🇱🇭🇷💕🇵🇱🇭🇷💕


[OPŠIRNIJE]We larn by discovering, posjet naših učenika Poljskoj
Vesna Car / datum: 17. 12. 2019. 08:21
Predstavljanje Hrvatske u školi u Szlembarku

Zahvaljujući sredstvima dobivenim na natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja za dodjelu sredstava osnovnim i srednjim školama u sklopu provođenja međunarodne suradnje škola u školskoj godini 2019./2020. šestero naših učenika dobilo je priliku posjetiti partnersku školu Szkola Podstawowa u Szlembarku. 

Boravak u Poljskoj trajao je punih sedam dana. Putovali smo školskim kombijem, a u pratnji učenika bila je knjižničarka pripravnica Valentina Bolješić Vujaklija, učitelj RN Josip Novosel i ravnateljica Vesna Car. 

Učenici sedmog razreda: Hana Štefanac i Matej Škrtić

Učenici osmog razreda: Marija Škrtić, Marta Novosel, Luka Brozić i Gabrijel Licitar.

Brojne aktivnosti i doživljaje na našem putovanju teško je pobrojati pa ćemo ih opisati po danima. U prilogu je nekoliko uvodnih sličica.


[OPŠIRNIJE]We learn by discovering, posjet učenika iz Poljske OŠ Barilović
Vesna Car / datum: 14. 10. 2019. 13:27

Projekt We learn by discovering uspješno se nastavlja dolaskom učenika iz Szkole Podstawowe w Szlembarku u našu školu. 

Po prvi puta naša je škola uključena u projekt mobilnosti zahvaljujući eTwinning programu putem kojeg smo pronašli prijateljsku školu za suradnju. 

Učenici iz Poljske tijekom cijelog tjedna (od 7. do 11. listopada 2019.) boravili su u našoj školi. Kroz zajedničke aktivnosti učenici su razvijali i unaprijedili IKT kompetencije i jezične vještine te ojačali samopouzadnje.

 


[OPŠIRNIJE]Međunarodna obrazovna suradnja We learn by discovering
Vesna Car / datum: 10. 9. 2019. 23:27

OŠ Barilović je putem eTwinning projekta Cultural Routes surađivala s partnerskom školom Szkola Podstawowa w Szlembarku. Njihov poziv za suradnju i mobilnost učenika motivirao je knjižničarku-pripravnicu Valentinu Bolješić Vujaklija da prihvati suradnju te je naša škola pristala biti domaćin učenicima iz Poljske. 

Kako bismo uzvratili posjet partnerskoj školi i omogućili našim učenicima odlazak na mobilnost  prijavili smo se na natjećaj Ministarstva znanosti i obrazovanja Međunarodna suradnja škola. 

Odlukom MZO koja je donesena 27. kolovoza 2019. naša škola ostvarila je potrebna sredstva za odlazak naših učenika na mobilnost u Poljsku. 

Više o projektu pročitajte pod OPŠIRNIJE


[OPŠIRNIJE]Pipi Duga Čarapa nastavlja svoje putovanje
Valentina Bolješić Vujaklija / datum: 8. 9. 2019. 16:18

Molim te, još samo malo...govori naša Pipi.
Pipi Duga Čarapa, znatiželjna i hrabra djevojčica, odlučila je u siječnju otputovati u Hrvatsku i otkriti jednu novu državu. Ona je naviknuta na putovanja jer je njezin otac kapetan i sada ona želi sama upoznati jednu novu državu.
Pipi Duga Čarapa otputovala je u siječnju u Hrvatsku i uživa na svom putovanju. Želi podijeliti svoje znanje o Švedskoj i naučiti se sve o državi u kojoj se nalazi. Do sada je posjetila dvadesetak škola i provela se je fantastično s djecom i odraslima koji su je primili u posjet.
Mmm, u školi je bilo tako- tako jer se mora učiti ali sviđali su joj se izleti, probala je hrvatska nacionalna jela i srela je fantastičnu djecu i odrasle.
Nestrpljivo čeka da počne nova školska godina jer prva škola koju će posjetiti nalazi se u Karlovcu, gradu koji leži na četiri rijeke. Što? Četiri rijeke? Pipi se veseli da se nauči sve o Karlovcu i drugim mjestima i školama koje će posjetiti.


[OPŠIRNIJE]CHILDREN FROM THE WORLD
Vesna Car / datum: 16. 5. 2019. 12:54

Ovaj projekt uključivao je velik broj zemalja iz Europske unije i Turske, a sudjelovalo je 58 učitelja i njihovi učenici. Namjera je bila upoznati učenike iz različitih zemalja i napraviti album kroz kolaž njihovih fotografija. Na taj način slavili smo individualnost i kreativnost svakog djeteta bez obzira na godine, zemlju iz koje dolazi, kulturu ili njegove interese. 

Jer svi mi rastemo, učimo i mijenjamo se te postajemo jedna velika zajednica u kojoj je svaki pojedinac važan.

Mi smo najbolju suradnju ostvarili s učenicima iz Malte s kojima smo održali i videokonferenciju. Iako je bilo problema s tehnikom i internetskim vezama zapjevali smo jedni drugima, predstavili se i mahnuli u znak pozdrava dalekoj Malti. 

Učenici su crtali zastave Hrvatske i Malte, a njihovi učenici bili su oduševljeni pratnjom sintesajzera na kome je svirao vjeroučitelj Jure. 

Voditeljica projekta bila je učiteljica engleskog jezika Karolina Čorak, a na projektu su aktivno sudjelovali i učitelj Josip Novosel sa svojim učenicima, učitelj Renato Ilić sa svojim učenicima te učitelj informatike Mario Zovkić, učiteljica njemačkog jezika Daria Peraković, pripravnica Martina Stanković te vjeroučitelj Jure Gagić.

Giuseppina Rossella Ferrante iz Italije i učiteljica Karolina održale su  drugu videokonferenciju te smo na veliko veselje učenika ponovo imali priliku upoznati nove prijatelje iz Italije. 

U vrijeme božićnih blagdana razmijenili smo i božićne čestitke s našim eTwinning prijateljima.

Pjesma koju smo naučili zahvaljujući ovom projektu i koju rado i često pjevamo: 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=15&v=_zibjEPli9I&feature=emb_logo

Pod opširnije pogledajte fotografije. 


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan knjige u školi
Valentina Bolješić Vujaklija / datum: 23. 4. 2019. 16:21

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes, i William Shakespeare te se sama zamisao zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

UNESCO ima i druge programe vezane uz knjige i književnost. Godine 1948. organizacija je započela ambiciozan program s područja prevođenja, a jedan od glavnih dijelova toga programa jest Index Translationum, međunarodna bibliografija prijevoda koja sadrži podatke iz više od stotinu zemalja i omogućuje uvid u sve podatke o prevođenju nekoga djela. Usto, UNESCO svake druge godine dodjeljuje Nagradu za književnost za djecu i mlade u službi tolerancije za djela za mlade koja promiču uzajamno razumijevanje utemeljeno na poštovanju drugih naroda i kultura.


[OPŠIRNIJE]“Vratit ću se moram doci, tu je moj dom”
Valentina Bolješić Vujaklija / datum: 9. 4. 2019. 16:16

Cilj projekta “Vratit ću se moram doci, tu je moj dom”  je za učenike koji  polaze nastavu hrvatskoj jezika nauče kako se njeguje hrvatska kultura te hrvatski jezik izvan domovine. Cilj ovoga projekta također je da podsjetimo djecu te mlade koji govore hrvatski jezik te žive izvan naše domovine. Nas cilj je da naučimo nešto vise o našoj domovini, o našim predcima te o našoj kulturi i jeziku.

Učenici polaznici nastave hrvatskog jezika iz Helsingborga, Švedska odlučili su pokrenuti projekt pod nazivom “Vratit ću se moram doći, tu je moj dom” sa željom istraživanja kako se hrvatski jezik i kultura održavaju izvan domovine. Mi i sami već živimo jedan takav život i poduzimamo sve da zadržimo našu kulturu, jezik i običaje, jer kako kažu, kada jezik nestane, s njim nestaje i kultura.
No, ipak mislimo da smo mi, Hrvati vrlo uspješni u održavanju istih. Zanima nas kako je organizirana nastava hrvatskog jezika širom svijeta i što sve se poduzima da bi se sačuvala hrvatska tradicija i kultura.
Cilj je i uspostavljanje  kontakta sa učiteljima/pedagozima/knjižničarima u drugim državama koji se bave  hrvatskim jezikom. Mi želimo vidjeti kako se nastava materinskog  jezika provodi u drugim državama. Također želimo naučiti više o drugim učenicima, školama i što oni rade u cilju zaštite i njegovanja hrvatskog jezika, tradicije i kulture, izvan granica Republike Hrvatske.


[OPŠIRNIJE]Cultural Routes
Valentina Bolješić Vujaklija / datum: 1. 2. 2019. 16:01

Tema  projekta :  "Kulturni putevi„.

Provodimo ga sa školama u Bugarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Francuskoj.

Projekt  je kompatibilan sa školskim kurikulumom u svakoj zemlji partneru.

Cilj projekta  upoznavanje različitih zemalja članica EU, njihove prirode i kulture, tolerancija i prihvaćanje kulturnih razlika, poboljšati komunikacijske vještine na engleskom jeziku.

Razviti dječje razumijevanje o tome kako europske zemlje, iako fizički udaljene, mogu biti usko povezane povijesno ili kulturno te da nijedna granica ne može odvajati države jedna od druge.

Iz  samog projekta došlo je do suradnje sa Poljskom i dogovora oko mobilnosti učenika i učitelja.

heart


[OPŠIRNIJE]Sigurnost na internetu: eSigurnost i eTwinning
Vesna Car / datum: 21. 1. 2019. 20:47

https://www.etwinning.net/hr/pub/support/esafety-and-etwinning/a-esafety-in-etwinning-and-th.htm 

Ovo je stranica na kojoj možete pronaći više o sigurnosti na internetu u eTwinning projetima. Kako bi i učenici i roditelji doznali više o sigurnosti što se tiče eTwinning projekata pod OPŠIRNIJE donosimo pravila kojih se eTwinneri moraju pridržavati..


[OPŠIRNIJE]Die Schőnheit der Welt
Daria Peraković / datum: 3. 12. 2018. 07:31

Projekt će omogućiti učenicima da razmisle o ljepoti zemlje, ali i o njenoj budućnosti. Ovim projektom želimo povećati motivaciju za učenje njemačkog jezika. Ovaj projekt također ima cilj pomoći učenicima u razvoju i poboljšanju njihovih ICT vještina. Učenici osmog razreda priključili su se projektu, predstavili svoju školu i napravili prezentaciju o Plitvičkim jezerima. Dosta smo razgovarali o očuvanju okoliša, razvrstavanju otpada i razvijanju ekološke osvještenosti. Uz pomoć digitalnih alata odigrali smo i kvizove veezane za ekološke teme.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju