preskoči na sadržaj

Osnovna škola Barilović

Login

Non scholae sed vitae discimus. – Ne učimo za školu nego za život.

Logo škole

Tražilica
Facebook škole
 
Red Button

Hrabri telefon

Moto škole

Što se nauči u djetinjstvu, nikad se ne zaboravlja.

Poveznice učenici

edu portal

 

   

 

PROMETNA UČILICA

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Kamo nakon osnovne škole

Školske novine

Pročitajte najnoviji broj!

Starije brojeve možete naći ovdje.

 
Satnica
 PRIJEPODNE

1.

8,00 - 8,45

2.

8,50 - 9,35

3.

9,55 - 10,40

4.

10,45 - 11,30

5.

11,35 - 12,20

6.

12,25 - 13,10

7. 13,15 - 14,00

 

hitna medicinska pomoć

 
Prognoza vremena
MySpace weather
 
Pogled kroz prozor
30.11.2018. 22:52
Pogled na studeni
Broj 107, studeni 2018.ISSN 1848-2171 Pročitajte kako je Aleksandra Čeh na zanimljiv način potaknula i motivirala učenike kako bi stekli njemačke i slovenske književne pojmove, odnosno obogatili vokabular. Više... Ključ učenja stranog jezika je motiviranost učenika, a Mondegrinov pristup je … Nastavi čitati →

30.11.2018. 22:36
Germanizmi v dialektu pri pouku nemškega jezika
Aleksandra Čeh Sprva je nastala raziskovalna naloga z naslovom ,,Narečje v naši občini in popačenke v našem narečju kot dediščina nemškega jezika", ki je potekala v okviru projekta ,,Občina Markovci - to smo mi", ki smo ga izvedli na OŠ … Nastavi čitati →

30.11.2018. 22:30
Mondegrini pri pouku angleškega jezika
Bojana Urbanc Beseda "mondegreen" ima svoj izvor v angleškem jeziku in predstavlja napačno razumevanje odpetega ali govorjenega besedila. Prvi zapis te besede se pojavi leta 1954, ko ameriška pesnica Sylvia Wright zapiše svojo izkušnjo iz otroštva. Kot majhno dekle je … Nastavi čitati →

Poveznice učitelji

eMatica

CARNet Admin

stručni skupovi prijava

Carnet Vijesti
07.12.2018. 15:30
Održan Strateški forum o digitalnom sazrijevanju škola
U organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET i Ministarstva znanosti i obrazovanja, održan je Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola". Na Forumu su uz pomoćnicu ministrice znanosti i obrazovanja, prof. Lidiju Kralj sudjelovali i Ádám Horváth iz mađarskog Centra za digitalnu pedagogiju i metodologiju i Borut Čampelj iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta u Sloveniji.

04.12.2018. 09:01
Najava: Strateški forum "Digitalno sazrijevanje škola"
Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja organizira Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola", koji će se održati u srijedu, 5. prosinca 2018. godine s početkom u 15 sati u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 5. 2011.

Ukupno: 336423
Ovaj mjesec: 2091
Ovaj tjedan: 152
Danas: 26
POTICANJE ČITANJA
Branka Starčević / datum: 20. 11. 2018. 11:25

Općina Barilović je i ove godine kao naš „Anđeo dobrih knjiga“ pomogla rad i opremanje školske knjižnice s 2000 kn. Dio smo potrošili na Interliberu za kupnju knjiga po povoljnijim, sajamskim cijenama, a dio smo uložili u projekte poticanja čitanja. Projekte provodi školska knjižničarka zajedno s učiteljima i učenicima razredne nastave.

(Nastavi čitatismiley, pod "opširnije") 


[OPŠIRNIJE]"ANĐELI DOBRIH KNJIGA" ZA ŠKOLSKU KNJIŽNICU
Branka Starčević / datum: 5. 10. 2018. 11:00

Listopad – Međunarodni mjesec školskih knjižnica obilježili smo početkom našeg donacijskog projekta „Anđeli dobrih knjiga“. Održana je prva u nizu radionica izrade maskota „Anđela“ s grupom „Mladi knjižničari“ i zadrugom „Barilko“ (fotografije u prilogu). Pomagala nam je umirovljena  spremačica Đurđica Banjavčić koja je prije tri godine s knjižničarkom sukreirala maskotu. Projekt  nastavljamo u prosincu kada očekujemo odaziv roditelja u izradi kolača koje ćemo zajedno s maskotama „Anđela“ prodavati  tjedan uoči božićne priredbe. Cilj projekta je nabava knjiga za školsku knjižnicu kako bismo ostvarili zakonski minimum od 2500 svezaka.


[OPŠIRNIJE]TKO ČITA - PITA
Branka Starčević / datum: 3. 10. 2018. 11:04

S novom školskom godinom krenuli smo s novim školskim projektom poticanja čitanja u matičnoj školi i područnim školama  Belaj i Leskovac. Namijenjen je učenicima prvih razreda „Škole za život“, a provodi ga knjižničarka zajedno s učiteljima. Jedanput mjesečno u svakom ćemo razredu pročitati naglas po jednu zanimljivu slikovnicu, a potom svoj doživljaj izraziti kroz razgovor, crtež, glumu, pokret…Novi mediji su dobrodošli, ali naglasak je na razvoju kritičkog mišljenja pa je stoga projekt i nazvan Tko čita – pita!


[OPŠIRNIJE]NOVI NASLOVI ZA NOVE CIKLUSE
Branka Starčević / datum: 20. 9. 2018. 10:28

Nove knjige na početku „Škole za život“ napunile su našu malu školsku knjižnicu pa smo se zbog obrade premjestili na „privremeni rad“ u prvi slobodni razred. Mladi knjižničari imaju pune ruke posla, a od sljedećeg tjedna bit će na policama spremne za prve čitatelje. O kojim se naslovima radi, možete provjeriti u e-katalogu knjižnice. Važno je naglasiti da smo, od namjenskih sredstava MZO,  nabavili i neke naslove s proširenog popisa književnih tekstova po novim obrazovnim ciklusima: 1.  ciklus (1. i 2. r.); 2. ciklus (3., 4. i 5. r.); 3. ciklus (6., 7. i 8. r.).


[OPŠIRNIJE]POSJET SLOVENSKOJ ŠKOLI - IGRE NE POZNAJU GRANICE
Branka Starčević / datum: 7. 6. 2018. 20:08

Jučerašnji posjet učenika 3. do 7. razreda i djelatnika naše škole Osnovnoj šoli heroja Janeza Hribarja u Starom trgu pri Ložu primjer je kako se granice, i jezične i državne, lako prelaze ako smo spremni surađivati i učiti jedni od drugih. Domaćini su nas dočekali uz harmoniku i pjesmu, a u istom je raspoloženju  protekao cijeli susret. U pratnji ravnateljice i knjižničarke zavirili smo u svaki kutak moderne matične škole, ali i 110 godina stare područne škole u Iga vasi, te uz stručno vodstvo razgledali stari Grad Snežnik. No najvažniji dio susreta bile su radionice - društvena, sportska, likovna i folklorna u kojima su se hrvatski i slovenski učenici družili kroz igru - upoznavali, nadmetali, učili i zajednički stvarali.

Suradnja koju smo osmislili pod nazivom  Igre ne poznaju granice uspješno je završena, ali već razmišljamo o novoj. Valja napomenuti da su se u organizaciju ovogodišnjeg susreta uključile obje općine, i slovenska i hrvatska, te tako pridonijele razvoju dobrosusjedskih odnosa među dvjema državama.

Djelić onoga što smo doživjeli u posjetu slovenskim prijateljima prenijet će vam fotografije i videozapisi na Facebook stranici škole Igre ne poznaju granice.


[OPŠIRNIJE]TURBOURNEBES
Branka Starčević / datum: 5. 6. 2018. 20:30

Jučer nas je posjetio Siniša Cmrk, nekada turbopopularni  voditelj televizijskog šoa za djecu, a danas dječji pisatelj, kako se sam naziva. S učenicima svih razreda   održao je tri zvrkaonice čitateljsko-pisateljsko-glumačke radionice. Učenici su se tako uvjerili da od svake riječi može nastati pjesma, da se  mogu glasati kao životinje, a prenositi poruke koje su razumljive ljudima pa čak i da mogu asistirati u pisanju  romana čija tema  zanima sve njihove vršnjake – a to je, naravno, ljubav! Ukratko, uvjerili su se da sasvim običan školski sat može biti zabavan ako školski stres pretvorimo u urnebes!

Pozitivna energija  susreta vidljiva je i s fotografija u prilogu.


[OPŠIRNIJE]CMRK KAO PJESNIČKI ZVRK
Branka Starčević / datum: 24. 4. 2018. 12:58

Jučer je u našu školu navratio Siniša Cmrk, nekadašnji omiljeni voditelj Turbo Limach Showa, a sada uspješan spisatelj za djecu i mlade. U neformalnom susretu u školskoj knjižnici pokazao je da pjesma može nastati od bilo koje riječi koja ti padne na pamet.  Mlada knjižničarka Matea prigodno je, na  Dan knjige, zadala riječ „knjiga“ , a naš je gost nizao rime, kao iz rukava! S jednakom lakoćom ispisao je i posvetu u svojoj knjizi za djecu Zvrk-domaćinstvo.  Knjigu, naravno, možete posuditi u školskoj knjižnici, a posvetu iščitati u priloguJ


[OPŠIRNIJE]O BUDUĆNOSTI KNJIGE
Branka Starčević / datum: 23. 4. 2018. 12:55

U povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22.travnja) danas se u Hrvatskoj održava manifestacija Noć knjige. Posvećena je temi Budućnost knjige, a njezin sastavni dio je i likovni natječaj Ubaci knjigu u vremenski stroj, u kojem smo sudjelovali s radovima učenika razredne nastave matične škole. Izbor radova pogledajte u prilogu, a više o svemu saznajte na web-stranici FB stranici Noći knjige.


[OPŠIRNIJE]ZABORAVLJENA KNJIGA - "TREŠNJEVAČKE TREŠNJE"
Branka Starčević / datum: 19. 3. 2018. 12:14

Učenici razredne nastave matične škole i ove su godine sudjelovali u projektu Čitajmo zajedno, čitajmo naglas: zaboravljene knjige. Zajedno sa svojom učiteljicom Ankom Grman i školskom knjižničarkom Brankom Starčević pročitali su „zaboravljenu knjigu“ Marija Šarića „Trešnjevačke trešnje“. Uz čitanje, puno se razgovaralo, prepričavalo i crtalo, a na kraju je pomoću web 2.0 alata PowToon nastala i kratka prezentacija projekta. Njome ćemo se predstaviti na završnici u Zagrebu u povodu Međunarodnog dana dječje knjige, a vi je možete pogledati na YouTubeu (ako koristite preglednik Chrome) ili u prilogu u mp4 formatu.


[OPŠIRNIJE]EKOSTRIP SIGNALI IZ KORANE
Branka Starčević / datum: 2. 3. 2018. 11:14

Mladi knjižničari i Ekogrupa OŠ Barilović zajednički su se odazvali na državni natječaj Stvarajmo eKreativno u školskoj knjižnici.  Kreativnom primjenom web 2.0 alata Toondoo nastala je ekološka priča Signali iz Korane. Zajedno s ostalim zanimljivim radovima prispjelim na natječaj može se pregledati ovdje u kategoriji 2. Izrada stripa. Tko želi, na stranici Natječaja može i glasovati za najbolji rad po vlasttom odabiru. Nagrada u svakoj kategoriji natječaja je paket knjiga, a pobjednici će biti proglašeni 2. travnja, uz Međunarodni dan dječje knjige.


[OPŠIRNIJE]Najmlađi na "Orašaru"
Branka Starčević / datum: 24. 1. 2018. 13:50

Učenici razredne nastave i polaznici male škole danas su u pratnji svojih nastavnika u Zorin domu pogledali plesnu predstavu "Orašar". Ova božićna bajka u izvedbi Baletnog studija Zorin doma nastala je prema baletu ruskog skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog pa su najmlađi gledatelji kroz priču i plesni pokret upoznali i dio klasične glazbene baštine.


[OPŠIRNIJE]ČITAMO (I) IZVAN LEKTIRE
Branka Starčević / datum: 24. 10. 2017. 11:00

Međunarodni dan školskih knjižnica jučer smo obilježili početkom projekta čitanja zaboravljenih knjiga. Ove godine čitat ćemo zajedno i čitat ćemo naglas knjigu Trešnjevačke trešnje suvremenog hrvatskog pisca (inače učitelja) Marija Šarića. U projektu sudjeluju učenici 2. i 4. razreda matične škole s učiteljicom Ankom Grman i knjižničarkom. Završnica projekta održat se u Zagrebu u povodu Međunarodnog dana dječje knjige, kada u petominutnom nastupu dvoje učenika na zanimljiv način predstavlja pročitano djelo. Svrha projekta koji se već sedmu godinu provodi u školskim knjižnicama širom Hrvatske je poticanje čitanja iz zadovoljstva, dakle naslova koji se nalaze na policama, a nisu (više) lektira.


[OPŠIRNIJE]Susret znanja na susretištu rijeka
Branka Starčević / datum: 21. 10. 2017. 22:53

U povodu Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica u Karlovcu je održan državni stručni skup knjižničara pod nazivom Susret znanja na susretištu rijeka. Uz sudjelovanje 90-ak školskih knjižničara i eminentnih hrvatskih znanstvenika problematizirana je uloga školske knjižnice u podučavanju prirodoslovlja. U svečanom dijelu programa sve sudionike podjednako je oduševio sviranjem na harmonici učenik 5. r. OŠ Barilović Stjepan Magdić. Pogledajte videozapis u prilogu i zaplješčite s nama!


[OPŠIRNIJE]"SLAVIMO RIJEKE"
Branka Starčević / datum: 30. 9. 2017. 12:34

Zadnje nedjelje u rujnu obilježava se Svjetski dan rijeka – u svijetu! U Karlovcu, gradu na četiri rijeke, još ne, barem dosad. Zato je grupa Mladih knjižničara odlučila pozvati sve koji vole rijeke i znaju ih cijeniti – da to i pokažu. Napravili smo nekoliko fotki  rijeke Korane / s rijekom Koranom /uz rijeku / nad rijekom Koranom u Bariloviću  -  a svi koji s nama žele podijeliti osjećaj divljenja i zahvalnosti prema rijekama, neka objave na Facebooku svoju fotografiju rijeke s kratkim opisom, pod sloganom „Slavimo rijeke“!


[OPŠIRNIJE]ZELENA PISMENOST
Branka Starčević / datum: 8. 9. 2017. 17:01

Svi mi vjerujemo da smo pismeni, ali možda bismo se trebali zapitati još jednom, danas na Međunarodni dan pismenosti - jesmo li pismeni za 21. st.? Znamo čitati i pisati, računalno smo pismeni, medijski pa čak i informacijski…,ali znamo li išta o zelenoj pismenosti? Koliko smo zeleno pismeni, možemo provjeriti sami rješavajući Zelenu pitalicu na web–stranici Nacionalne i sveučilišne knjižnice.  Naše mlade knjižničarke već su  testirale i upotpunile svoje znanje o održivom razvoju, proizvodnji organske hrane, zaštiti prirode, obnovljivoj energiji …. „ (O)krenite na zeleno“ i vi i tako podržite projekt NSK „Zelene knjižnice za zelenu Hrvatsku“.


[OPŠIRNIJE]VIDIMO SE DOGODINE
Branka Dojčinović / datum: 5. 6. 2017. 21:33

Naša škola bila je danas domaćin završnice međunarodnog projekta Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja, a gosti su bili učenici, učiteljice, knjižničarka i ravnateljica OŠ heroja Janeza Hribarja iz Starog trga pri Ložu. U kulturno-umjetničkom dijelu programa predstavili smo jedni drugima kroz priču, crtež, pjesmu, ples, glumu i film djela slovenskih, odnosno hrvatskih autora koja smo čitali tijekom godine, predstavili svoje zavičaje i na kraju razmijenili prigodne poklone. Slijedilo je druženje, obilazak škole i Starog grada Barilovića, ručak, posjet Aquatici i šetnja karlovačkim perivojem. Rastali smo se s obećanjem da se vidimo i sljedeće školske godine – ali u Sloveniji! Slike su već na Facebooku škole i govore više nego tisuću riječi i govore svim jezicima, zavirite i u fotoalbum i pogledajte videoklipiće u prilogu – i poželjet ćete čitati s nama!


[OPŠIRNIJE]GOSTJE PRIHAJAJO - DOBRODOŠLI!
Branka Dojčinović / datum: 1. 6. 2017. 13:21

U ponedjeljak 5. lipnja konačno nam dolaze gosti iz Slovenije, sudionici projekta Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja iz OŠ heroja Janeza Hribarja iz Starog trga pri Ložu. Cijelu školsku godinu pripremali smo se za taj susret. U slovenskoj školi čitalo se naglas prevedena djela hrvatskih autora, a u našoj slovenskih autora, ali na tome nismo stali. Smisao projekta je još i poticanje različitih vrsta pismenosti, promocija povijesti i kulture lokalnih sredina te izgradnja europskog identiteta, a sve ćemo to ostvariti kroz zajedničku priredbu, sportske aktivnosti, druženje i razmjenu iskustava. Uz razgledanje škole i okolice, gosti iz Slovenije, četrdeset učenika 4.-7. razreda i 10 pratitelja, obići će Aquatiku, prošetatI karlovačkom Zvijezdom i perivojima te posjetiti Gradsku knjižnicu u Karlovcu koja je ujedno i središnja knjižnica Slovenaca u RH.

Takav projekt i takav program ne bi bilo moguće ostvariti bez podrške Općine Barilović, Karlovačke županije i Gradske knjižnice, ali i svih zaposlenika naše škole. Svima uključenima u organizaciju I provođenje projekta jedno veliko hvala, a gostima pozdrav – dobrodošli!


[OPŠIRNIJE]MATINEJA NOĆI KNJIGE - ZA ONE KOJI ŽELE ČITATI VIŠE
Branka Dojčinović / datum: 24. 4. 2017. 22:05

Učenici razredne nastave matične škole danas su po treći put sudjelovali u programu Noći knjige – manifestacije kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava i Dan hrvatske knjige. Kroz integrirani dan pod nazivom Sve boje mraka vodili su ih vjeroučitelj Jure Gagić, učiteljice Anka Grman i Danijela Zatezalo te školska knjižničarka Branka Dojčinović. Nakon čitanja slikovnice Ljubice Kolarić Dumić Ja se mraka ne bojim, istoimenu pjesmu smo otpjevali, razgovarali o svjetlosti u nama i svjetlosti u prirodi, oslikali smo sve boje mraka, izveli igrokaz o dva šišmiša Život naglavačke Ljerke Pukec te zavezanih očiju istraživali svijet kroz igru Jakove, gdje si?

Kako Noć knjige može biti zanimljiva i po danu, pogledajte i poslušajte u prilogu.


[OPŠIRNIJE]USUSRET SUSRETU
Branka Dojčinović / datum: 3. 4. 2017. 20:40

Početkom ove školske godine započeli smo i s projektom Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja, a kako se približava kraj školske godine tako se približava i završnica projekta – susret s partnerskom školom iz Slovenije – Osnovnom šolom heroja Janeza Hribarja iz Starog trga pri Ložu. U zajedničkom programu pokazat ćemo jedni drugima što smo čitali od slovenskih, odnosno hrvatskih pisaca. Učenici naše škole čitali su naglas djela slovenske autorice Dese Muck: prvi i treći razred Anica i sportski dan, drugi i četvrti razred Anica i velike brige, a grupa Mladih knjižničara i polaznici dodatne nastave iz hrvatskoga jezika roman za mlade Mjesečeva kći. I dok se dramska prilagodba romana još uvježbava, u prilogu možete pogledati kako su učenici razredne nastave prepričali Aničine doživljaje kroz ilustracije, a knjižničari pretočili priču o Mjesečevoj kćeri u strip.


[OPŠIRNIJE]ČITAJ MI - ČITAM TI!
Branka Dojčinović / datum: 22. 2. 2017. 22:05

Polaznici male škole na Belaju sa svojim učiteljem Josipom Novoselom i školskom knjižničarkom Brankom Dojčinović danas su se uključili u kampanju poticanja čitanja djeci od najranije dobi Čitaj mi.

U PŠ Belaj čitali smo naglas slikovnicu A. Tolstoja Djed i repa, prepričavali riječima i likovnim sredstvima, vježbali usput brojanje i pamćenje, glumili i odmjeravali snagu „čupajući repu“, ali i učili o godišnjim ciklusima u prirodi i zdravim prehrambenim navikama. Mališani su upoznali i kušali čak četiri vrste repe i odlučili poučiti svoje ukućane o važnosti povrća za naše zdravlje.

Kako je bilo, govore i naše fotografije, a da će biti ponovnog druženja i novog čitanja, možemo obećati – jer djeca su čitanju rekla DA smiley! O mnogobrojnim prednostima ranog čitanja naglas više se može saznati na web-stranici kampanje Čitaj mi pa pozivamo i roditelje da je posjete i posvete dnevno barem 15 minuta glasnom čitanju!


[OPŠIRNIJE]IGRAJMO SE (S) LUTKAMA
Branka Dojčinović / datum: 20. 2. 2017. 20:52

Razdoblje je karnevala, a učenici nižih razreda OŠ Barilović i male škole dobili su priliku da se razvesele stavljajući maske na lice, uživljavajući se u druge uloge i oživljavajući lutke. Sve nam je to pružio naš današnji gost, glumac i lutkar Milorad Bunčić u svoje dvije izvedbe u PŠ Belaj i u matičnoj školi u Bariloviću. U preko sat vremena interaktivne igre, razgovora i glume učenike je upoznao s vrstama lutaka (ginjol, zijevalica, marioneta, javajka, maska…), a na kraju su i sami dobili priliku postati lutkari. Učenici su među sobom odabrali glumce prema traženim karakternim i fizičkim osobinama, a oni su dobili svoju lutku i scenarij i odglumili najbolje što su mogli. Bilo je puno smijeha i galame, a neki su otkrili i prirodan talent za lutkarenje. Kako su zaslužili gromoglasan pljesak, pogledajte na našim fotografijama…


[OPŠIRNIJE]KNJIŽNICA - KAO ŠIPAK PUN KOŠTICA
Branka Dojčinović / datum: 17. 2. 2017. 13:37

Kao šipak pun koštica – tako je naša školska knjižnica puna dječjih glavica! Koliko ih je – prebrojite, ako se matematike ne bojite!  U 11,04 kvadrata, koliko svakom pripada zraka?

Iako dežurni učitelji znaju –   pod odmorom,  knjižnica je „pod opsadom“ –  kad čeljad nije bijesna, ni kuća nije tijesnasmiley


[OPŠIRNIJE]"KRUŽNA" PRIČA
Branka Dojčinović / datum: 17. 2. 2017. 13:34

Mladi su knjižničari obilježili  Svjetski dan čitanja naglas osmislivši „kružnu“ priču. Zadatak je bio što sažetije prepričati  roman Mjesečeva kći koji smo pročitali naglas u okviru projekta Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja.  

Svaki je učenik napisao prvu rečenicu, a onda su nastavili uokrug razmjenjivati rečenice dodajući svoju na prethodnu rečenicu učenika do sebe.  Kada se krug zatvorio, svatko je svoju priču, zapravo priču koja je nastala od prve rečenice, pročitao naglas. Pet učenika tako je dobilo pet sinopsisa za strip – i putokaz za nastavak projekta čitanja naglas…


[OPŠIRNIJE]MALA ŠKOLA U KNJIŽNICI
Branka Dojčinović / datum: 17. 2. 2017. 13:22

Polaznici male škole u Bariloviću obilježili su Svjetski dan čitanja naglas sa svojim učiteljem Josipom  Novoselom i knjižničarkom. Čitala se priča Vrlo gladna gusjenica Erica Carlea, usput  učilo dane u tjednu, brojalo i  razmišljalo naglas o zdravim prehrambenim navikama. Animirani film o maloj gladnoj gusjenici koja  se pretvara u čarobnog leptira oživio je u dječjoj mašti  priču o povezanosti naizgled nepovezanih pojava u prirodi. Prvi posjet knjižnici prošao je u veselom ozračju, a time smo ujedno podržali ideju svjetske organizacije LitWorld da pravo na čitanje pripada svima.

Što smo radili, pogledajte u prilogu, a malu gladnu gusjenicu potražite u školskoj knjižnici – i čitajte naglas!


[OPŠIRNIJE]Nove knjige za novo polugodište
Branka Dojčinović / datum: 22. 1. 2017. 21:56

Na početku drugog polugodišta mlade je knjižničare razveselio poveći kup knjiga kupljenih iz donacije Općine Barilović. Kao i prošle, i ove smo godine dobili 10 kn po učeniku, uključujući i malu školu, pa smo osim lektirnih naslova nabavili i nekoliko slikovnica za najmlađe. Knjižničari su odmah prionuli poslu pa su nove knjige već na policama, spremne za posudbu, a prethodno ih možete „prelistati“ u e-katalogu naše školske knjižnice.


[OPŠIRNIJE]Kako pomoći knjigama
Branka Dojčinović / datum: 7. 11. 2016. 13:34

Mjesec je hrvatske knjige i pravo je vrijeme da knjigama posvetimo posebnu pažnju. Čitaju se, kupuju se, prodaju se, poklanjaju i posuđuju, ali i – popravljaju! A zašto? Jer i knjiga ima svoj vijek trajanja, a on je to kraći što se knjiga više čita! Nepravedno jest, ali mi se moramo potruditi da njezin vijek produljimo. Kako? Prvo, knjige treba čuvati, a ako se ipak oštete – možemo ih popraviti.

U školskoj su knjižnici tijekom revizije izdvojena 23 sveska za popravak: treba ih polijepiti, učvrstiti ili samo pobrisati. Najviše pomoći trebaju lektirne knjige za 5. razred – čak njih 10! Vrijedne ruke mladih knjižničara tu su da pomognu!

Kako? Pogledajte u prilogu!


[OPŠIRNIJE]RASPLESANI ZORIN DOM
Branka Dojčinović / datum: 29. 10. 2016. 18:50

Učenici razredne nastave gledali su u petak plesnu predstavu karlovačkog Zorin doma Peća i vuk. Klasična glazba Sergeja Prokofjeva, raskošni kostimi, graciozni baletni koraci i poučna priča još su nas jednom privukli svijetu umjetnosti, a nakon izlaska iz kazališta šetnja osunčanim perivojem oživjela je jesensku čaroliju.


[OPŠIRNIJE]PRILIKA ZA ČITANJE
Branka Dojčinović / datum: 20. 10. 2016. 20:00

Možda niste znali, ali još nije kasno da saznate – listopad je Međunarodni mjesec školskih knjižnica. Mladim knjižničarima, učenicima koji polaze dodatnu nastavu iz hrvatskoga jezika i svim učenicima razredne nastave matične škole to ne treba ponavljati jer se ovaj mjesec često druže s knjigom i knjižničarkom. A kako? Čitanjem zajedno – čitanjem naglas! Priliku za čitanje iskoristili smo i kao početak međunarodnog projekta Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja – pa smo izabrali naslove suvremene slovenske spisateljice Dese Muck: Mjesečeva kći za "velike", a „dvije Anice“: Anica i sportski dan i Anica i velike brige za "male". Ujedno poučne i zabavne knjige svidjele su se učenicima, što se vidi i na fotografijama. Načas smo zaboravili da smo u školi…


[OPŠIRNIJE]JESENSKO "LISTANJE" KNJIGA
Branka Dojčinović / datum: 10. 10. 2016. 13:38

Jesen je godišnje doba kad sve pada, kako se našalio pisac Pajo Kanižaj, pa i listovi, samo se u školskoj knjižnici u jesen sve „razlistava“. Nove knjige slijeću na police, a učenici vršljaju po njima kao ptice po granama drveća. Naša knjižnica od 11, 04 m2 , najmanja u Karlovačkoj županiji, ovih je dana povremeno i najnapučenije mjesto u školi, a razlog nije samo lektira i susretljivi mladi knjižničari nego baš zanimljivi novi naslovi. Između korica knjiga i slikovnica bijeli i šareni listovi naprosto vas vabe da budete prvi koji će ih prelistati! Zahvaljujući donaciji Karlovačke županije od 2000 kn, prvi put dodijeljenoj ove godine za kupnju lektire, nabavili smo dvadesetak knjiga – neke smo naslove samo „podebljali“, neke smo nabavili u novome „ruhu“, tj. u novome izdanju, a neki su naslovi, njih osam, čisti „luksuz“ – naprosto novi! Toliko novi da nisu mogli biti uvršteni na stari popis lektire (iz 2005. godine!), ali zaslužuju da to budu! Novi Gavran, nova Pilić…. – pogledajte u e-katalogu što se nudi. Jesen je, pada kiša, vrijeme je za „listanje“ knjiga!


[OPŠIRNIJE]ČITANJE NE POZNAJE GRANICE
Branka Dojčinović / datum: 3. 6. 2016. 20:24

Pri kraju jedne nastavne godine započeli smo sljedeću dogovorom o sudjelovanju u međunarodnom projektu Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja. Naša škola – partner je Osnovna šola heroja Janeza Hribarja iz Starog trga pri Ložu u Sloveniji, a nositelji projekta u našoj školi bit će učenici razredne nastave iz matične škole sa svojim učiteljicama, grupa Mladih knjižničara i knjižničarka.

Smisao projekta je da partnerske škole čitaju, i to čitaju naglas, u Sloveniji djelo hrvatskog pisca, a u Hrvatskoj slovenskog pisca. Usput se nešto nauči o zavičaju svojih partnera, a onda se na zajedničkom susretu na što zanimljiviji način – pjesmom, plesom, glumom – prikaže ono čime smo se bavili tijekom školske godine.

Prve korake već su napravile predstavnice slovenske škole – ravnateljica Sonja Jozel, pomoćnica ravnateljice Tatjana Farkaš i knjižničarka Leonida Zalar jučerašnjim posjetom i upoznavanjem s učenicima i djelatnicima naše škole. Vjerujemo da će dobre vibracije s našeg susreta (fotografije u prilogu) prenijeti u svoju školu  i – veselimo se čitanjusmiley

 


[OPŠIRNIJE]POVRAT KNJIGA
Branka Dojčinović / datum: 1. 6. 2016. 10:04

Dragi učenici i učitelji!

Ljeto nam kuca na vrata pa je došlo i vrijeme da zadnji put u ovoj školskoj godini pokucate na vrata knjižnice i posuđeno vratite. Zadnji rok je 9. lipnja, ali nemojte čekati baš zadnji dan. Pred knjižničarkom je velik posao – prebrojavanje i pregledavanje svih knjiga, koje se radi jedanput u četiri godine, radi izlučivanja zastarjele, oštećene i otuđene građe i sastavljanja popisa onoga što bi hitno trebalo nabaviti.

Stoga pregledajte ormare, zavirite ispod kreveta, zagrebite po sjećanju – je li neka knjiga zaostala negdje zaboravljena i nevraćena, i donesite je u školsku knjižnicu. Kao što znate, u školskoj se knjižnici ne naplaćuju zakasnine, a kažnjava se samo otuđivanje!

Hvala na suradnji i doviđenja do jeseni, a osmanima za kraj (i novi početak) poruka iz lektire:

„Slobodni smo da pođemo kamo želimo i da budemo ono što jesmo.“

(Richard Bach: Galeb Jonathan Livingston)


[OPŠIRNIJE]ZAŠTITIMO PRIRODU
Branka Dojčinović / datum: 23. 5. 2016. 11:30

Učenici 7. i 8. r. sudjelovali su danas u obilježavanju Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj kroz završno predavanje u projektu Ekološka pismenost. Zanimljive ppt prezentacije održali su naši učitelji biologije i vjeronauka: dr. Darko Cerjanec o biološkoj raznolikosti, a Jure Gagić o tzv. ekološkoj enciklici pape Franje „Laudato si“ („Hvaljen budi“). Zaključnom riječi o vrijednosti projekta u širim razmjerima pridružio se i socijalni ekolog i    suradnik dr. Vladimir Lay, a voditeljica projekta knjižničarka Branka Dojčinović najavila je terensku nastavu u rujnu na nekoj od ekološki značajnih destinacija u Hrvatskoj.


[OPŠIRNIJE]KNJIGA PO KNJIGA - POLICA
Branka Dojčinović / datum: 19. 5. 2016. 13:54

„Anđeli dobrih knjiga“ donijeli su nam još jedan novi naslov na police školske knjižnice. Knjiga se zove Afra, a tko je zapravo naslovni lik – djevojčica, vila ili anđeo, stvarna ili izmaštana osoba…morate sami otkriti.

Izgleda i ponaša se neobično, ali pomaže onome kod koga se pojavi da stvari dovede u red. Ako ti treba prijatelj, podrška ili naprosto zrcalo u kojem ćeš se vidjeti onako kako te drugi vide – dođi u knjižnicu po svoju Afru. Knjigu je napisala spisateljica i glazbenica Anđa Marić u trenutku kad se i sama osjećala nemoćno poput djeteta. Afra je pomogla njoj, a vjerujemo da će i svojim čitateljima – osnovnoškolcima. Uglavnom, niste ni prestari ni premladi za Afru

A da bi takvih knjiga bilo što više na policama školske knjižnice, pozivamo svoje čitatelje da šire glas o „Anđelima dobrih knjiga“. Tko se želi aktivno uključiti, letak s osnovnim podatcima o svrsi i načinu sudjelovanja u projektu može preuzeti u prilogu.


[OPŠIRNIJE]"ANĐELI" NA POLICAMA
Branka Dojčinović / datum: 12. 5. 2016. 12:29

Prva četiri nova naslova  kupljena od uplata prva četiri donatora-pojedinca za naš projekt „Anđeli dobrih knjiga“ već su na policama. Koje su to knjige, kome su namijenjene i o čemu govore, provjerite u našem e-katalogu. A tko nakon ove objave prvi dođe u školsku knjižnicu po jednu od njih, dobit će i prigodan poklonsmiley!


[OPŠIRNIJE]POLA - POLA
Branka Dojčinović / datum: 26. 4. 2016. 12:43

Učenici predmetne nastave jučer su gledali predstavu Pola - pola u POU Duga Resa.

Predstava govori o problemu djece čiji se roditelji rastaju, i to u najosjetljivije doba njihova odrastanja, na početku puberteta. Dramatičnost događanja pojačana je žestokom punk-glazbom, ali i u predstavi kao i u životu jasno je da samo lljubav nudi izlaz iz naoko bezizlaznih situacija. Učenici su uživljeno pratili predstavu, a njihove reakcije bile su usklađene s događanjima na sceni – uzdasi, zvižduci odobravanja ili negodovanja i, konačno, pljesak pratili su likove do samog kraja, koji je u ovom slučaju za glavne junake ipak bio happy end.

Predstava je nastala u koprodukciji Teatra Exit i Teatra Poco Loco iz Zagreba te Kazališne družine Pinklec iz Čakovca.


[OPŠIRNIJE]"ANĐELI" NA MATINEJI "NOĆI KNJIGE"
Branka Dojčinović / datum: 22. 4. 2016. 21:01

Noć knjige u povodu Svjetskog dana knjige učenici razredne nastave matične škole i ove su godine obilježili matinejom. Učiteljice, vjeroučitelj i knjižničarka organizirali su integrirani dan u kojem su se prožimali sadržaji hrvatskog jezika, građanskog odgoja, vjeronauka, glazbene i likovne kulture. Tema je bila „Anđeli dobrih knjiga“ pa smo zatvorenih očiju poslušali dobru priču „Stranci u šumi“ i suočili se sa svojim strahom od nepoznatog i nepoznatih ljudi. Zanimalo nas je možemo li ga prevladati, pa možda se čak i sprijateljiti s vršnjacima koji dolaze iz nekih drugih zemalja, drukčije izgledaju i drukčije se zovu. Pregledali smo knjigu Narodi svijeta, sa živopisnim i raskošnim slikama ljudi iz različitih kultura, razgovarali po čemu se ljudi razlikuju, a što im je zajedničko. Podsjetili smo se izbjeglica, riječi i postupaka pape Franje u vezi s njima. Na koncu smo se maskirali u strance i odglumili susret u šumi. Sve je dobro završilo pa smo se čak i počastili orijentalnim poslasticama – rahat-lokumom i datuljama. U radionici "Lijepa riječ sva vrata otvara" potrudili smo se u svakome od nas naći nešto dobro i jedni druge pohvaliti. Pogledali smo prilog s HRT-a o pjesnikinji Zdenki Andrijić i njenom  doživljaju anđela, a u goste nam je došla i naša spremačica teta Đurđa i učenicima predstavila svoju kolekciju anđela, od kojih svaki ima svoju priču. Vjersko stajalište o anđelima iznio je veroučitelj u  slikovitoj prezentacij, a nakon toga učenici su kroz igru složili riječi pjesme "Anđele, čuvaru mili" pa je otpjevali i odsvirali uz pomoć udaraljki te pratnju na sintisajzeru. Stigli smo još napraviti plakat i nacrtati svoje anđele – u knjižnici, razredu, uz uzglavlje…Kako je bilo, pregledajte u našem fotoalbumu, možda i vi dobijete nadahnuće – barem za susret s dobrom knjigomsmiley 

Pjesmu "Anđele, čuvaru mili" u izvedbi učenika RN matične škole poslušajte ovdje.


[OPŠIRNIJE]OGRADA IZ BAJKE
Branka Dojčinović / datum: 22. 4. 2016. 19:58

Kako maštovita ograda može biti, pokazali su nam šestaši na satu likovne kulture s učiteljicom Nevenkom Mikulić. Suhoparni pojmovi asimetrije i simetrije primijenjeni su na njihovim slikama u pastelu tako da se sami objasne i onima koji ne mare za teoriju. Uz mali poticaj knjižničarke koja im je pročitala završni ulomak iz Šume Striborove, ograda sa srebrnim vratašcima koja bi nesretnu majku vratila u sretnu mladost, pod uvjetom da zaboravi na svog nezahvalnog sina, iskočila je u prvi plan. Pogledajte u našem fotoalbumu njihove uratke  i uoči Dana hrvatske knjige prisjetite se poruke hrvatske spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić o veličini majčine ljubavi.


[OPŠIRNIJE]CVIJEĆE ZA MAJKU ZEMLJU
Branka Dojčinović / datum: 20. 4. 2016. 13:18

Kako ovaj tjedan obilježavamo 22. travnja – Dan planeta Zemlje ili Međunarodni dan Majke Zemlje (UN), mladi su ga  knjižničari izabrali za sijanje sjemena raznobojnog maka i crnooke pupavice u školskom cvjetnjaku. Poklon je to planetu Zemlji – koji sve više ljudi širom svijeta doživljava kao svoju majku – jer drugog planeta za nas ljude nema, a sjeme smo dobili ujesen kao poklon od Udruge Biovrt – u skladu s prirodom za sudjelovanje u akciji Povoćkajmo vrtove. Vrijeme nam zasad ide na ruku – malo sunca – malo kiše, pa se nadamo da će do kraja nastavne godine nove cvjetne glavice resiti naš vrt! Sada cvjeta borovnica kojom smo „povoćkali“ kamenjar, a početkom ljeta nadamo se slatkim bobicama:-)


[OPŠIRNIJE]KLIMATSKE PROMJENE - ŠTO NAM JE ČINITI
Branka Dojčinović / datum: 14. 4. 2016. 11:28

Socijalni ekolog dr. Vladimir Lay održao je danas drugo predavanje u sklopu projekta Ekološka pismenost koji ovu školsku godinu provodimo s učenicima 7. i 8. razreda. Tema je bila Pismenost za klimatske promjene, a naš gost je naglasio da kao škola prednjačimo u takvoj vrsti opismenjavanja, barem u hrvatskim okvirima. Kako su klimatske promjene proces koji će, na žalost, sve više utjecati na budući način života svih ljudi na planetu, učenici su na primjeru mentalne mape Solving Global Warming Doing Something raspravljali što svatko od nas može učiniti kako bi se naš doprinos globalnom problemu promjene klime  ublažio. Učenici su dobili mentalnu mapu u tiskanom obliku s preporukom da je postave kao poster u svoj razred i uz svoj radni stol kao poticaj promišljanju što je za nas prihvatljivo i što je za nas izvodljivo u svakodnevnom životu, a pridonijet će smanjenju ekološkog otiska, tj. negativnog utjecaja na okoliš i prirodne resurse i s tim vezanu promjenu klime. Ako smo vas zainteresirali za problem, (i ako znate dovoljno engleskog  -  barem kao naši učenicismiley), mapu možete pogledati ovdje.

 


[OPŠIRNIJE]TRČI! NE ČEKAJ ME...
Branka Dojčinović / datum: 12. 4. 2016. 12:34

Jučer je u našoj školi održan književni susret učenika predmetne nastave s mladom karlovačkom spisateljicom Bojanom Meandžijom. Učenici su pozorno slušali ulomke iz njezinog autobiografskog romana prvijenca Trči! Ne čekaj me… i priču o njegovu nastanku. A prve rečenice romana zapisane su tijekom Domovinskog rata na letvicama atomskog skloništa u jednom karlovačkom neboderu i tamo stoje još i danas. Ratna zbivanja ispričana su u prvom licu, sa stajališta  djeteta čije se djetinjstvo naglo prekida, baš na sam trinaesti rođendan, a umjesto pubertetske buntovnosti razvijaju se osjećaji odgovornosti i skrbi za druge – obitelj, prijatelje, susjede i sugrađane…Djevojčica Bojana u ime svih stradalnika bilježi događaje, snima svojim kasetofonom prijeteće zvukove sirena, pucnjavu i detonacije, pa čak i emisije Radio Karlovca koje su radili nastavnici za svoje učenike dok se zbog uzbuna nije moglo u školu! Slušanje tih zvučnih zapisa jučer u našoj školi bilo je dodatno emotivno  za naše učenike, ali i za nastavnike koji su to preživjeli. Sedamnaestogodišnja Bojana kraj rata dočekala je kao zrela osoba, a svoje iskustvo pretočila je u roman. Objavljen je prošle godine i još nije na popisu lektire, ali put do  čitatelja već je našao!

 


[OPŠIRNIJE]"KNJIŽNA BOOKA"
Branka Dojčinović / datum: 2. 4. 2016. 15:12

U predvorju NSK u Zagrebu jučer je doista bilo boočno! Ne znate što to znači? Znači da se slavilo knjige (engl book) i da se slavilo bučno. A zašto – da bi se obilježio Međunarodni dan dječje knjige, ustanovljen prema rođendanu jednog od najvećih pisaca za djecu H. C. Andersena 2. travnja.

Među predstavnicima 27 škola iz 11 hrvatskih županija tamo su bučili i učenici 3. razreda matične škole Barilović s učiteljicom Ankom Grman i knjižničarkom. Budući da je"Knjižna booka" ujedno bila i završnica projekta Čitajmo zajedno – čitajmo naglas: zaboravljene knjige, oni su zapravo na originalan način predstavljali knjige koje su pročitali. Naši su učenici izložili plakat o knjizi Mate Lovraka Anka Brazilijanka – rad 2. i 3. r. matične škole, a učenica Leoni Polović hrabro je nadglasala knjižnu buku izvedbom dramskog monologa. Početak njenog nastupa pogledajte u prilogu, a slike pregledajte u fotoalbumu. U njemu je i zajednička fotka s 3. razredom učiteljice Mire Sutlić iz OŠ Netretić, koja je uz našu školu bila jedini sudionik iz Karlovačke županijesmiley

Dodajmo još da su se za dobro raspoloženje u NSK pobrinuli i  mađioničar Jozo-Bozo, dječji animator i pisac Siniša Cmrk te mladi voditeljsko-glumački par Lucia Luque Akrap i Vid Ćosić. Više o cijelom događaju pročitajte i pogledajte na web-stranici Hrvatske udruge školskih knjižničara - HUŠK


[OPŠIRNIJE]PISMENOST ZA KLIMATSKE PROMJENE
Branka Dojčinović / datum: 12. 3. 2016. 23:02

Završio je još jedan Lidrano na kojem smo se u kategoriji samostalnih novinarskih radova natjecali s intervjuom Brani se ono što se voli učenice 7. r. Marije Škrtić. Nismo pozvani na državnu smotru, ali smo se uspješno predstavili na županijskoj razini pa vas pozivamo da intervju pročitate u prilogu. Intervju je nastao u okviru projekta Ekološka pismenost koji grupa Mladih knjižničara provodi ovu školsku godinu sa 7. i 8. razredom. Suradnici na projektu su socijalni ekolog Vladimir Lay, učitelj biologije Darko Cerjanec i vjeroučitelj Jure Gagić. Nastavak projekta najavljujemo u četvrtak 14. travnja prvi školski sat kad će dr. Vladimir Lay održati predavanje i radionicu o klimatskoj pismenosti.


[OPŠIRNIJE]STVARAJMO KREATIVNO!
Branka Dojčinović / datum: 3. 3. 2016. 13:05

Učenici 2. i 3. razreda matične škole sa svojom učiteljicom Ankom Grman i knjižničarkom Brankom Dojčinović uključili su se u natječaj za školske knjižnice o kreativnoj uporabi web 2.0 alata. Sve je počelo čitanjem „zaboravljene“ knjige Anka Brazilijanka poznatog dječjeg pisca Mate Lovraka. Svoj doživljaj romana učenici su prikazali kroz malu filmsku priču. Najprije su oslikali prizore iz romana u grataž tehnici, a zatim ih prepričali i snimili. Korištenjem alata Windovs  Movie Maker povezali smo sliku i ton u cjelovitu priču. Naš uradak, kao i ostale pristigle radove, možete pregledati i za njih glasati na web-stranici Stvarajmo kreativno Hrvatske udruge školskih knjižničara.


[OPŠIRNIJE]LIDRANO 2016. - IZABRANI ZA ŽUPANIJSKI SUSRET
Branka Dojčinović / datum: 11. 2. 2016. 13:11

OŠ Vladimir Nazor u Dugoj Resi jučer je bila prvi put domaćin općinsko/gradskog susreta Lidrano, a naši natjecatelji izborili su se za županijsku razinu natjecanja, čak u tri kategorije. Učenik 3. r. PŠ Leskovac Ante Spudić osvojio je prvo mjesto za pojedinačni scenski nastup s vlastitom pjesmom  Moja iža, učenik 4. r. PŠ Belaj Niko Vratarić također prvo mjesto u kategoriji literarnog stvaralaštva s pjesmom Jesen, a učenica 7. r. Marija Štefanac osvojila je treće mjesto u kategoriji samostalnih novinarskih radova za intervju s dr. Vladimirom Layem Brani se ono što se voli. Pobjednici su od organizatora nagrađeni knjigama, a pohvale su zaslužili i ostali naši sudionici natjecanja: učenica 3. r. PŠ Leskovac Petra Petrunić za pojedinačni scenski nastup Školska torba  i učenici 2. r. PŠ Belaj za skupni scenski nastup Što nedostaje Djedici Mrazovskom. Uspjehu naših učenika pridonijeli su i njihovi mentori i zaslužili priznanje: učiteljice Lidija Gojak Pavlić i Marijana Bosiljevac, učitelj Renato Ilić i knjižničarka Branka Dojčinović.

Kako smo se pripremali za Lidrano i kako smo to izveli, pogledajte u našem fotoalbumu.


[OPŠIRNIJE]"ANĐELI DOBRIH KNJIGA" - IDU DALJE
Branka Dojčinović / datum: 27. 1. 2016. 10:51

Početak drugog polugodišta razveselio je sve nas uključene u projekt „Anđeli dobrih knjiga“ – stigle su prve uplate pojedinaca koji su prepoznali važnost i iskrenost našeg projekta. U znak zahvalnosti odlučili smo svakog darivatelja darivati malim anđelom, a u izradi originalnih anđela dobrih knjiga svojim vještim rukama pridružila nam se naša spremačica, teta Đurđa. Mladi knjižničari su obišli područne škole Belaj, Siču i Leskovac, učenicima predstavili nove knjige i kao podsjetnik na susret s dobrim knjigama svakom razredu ostavili svoga anđela dobrih knjiga. Mada još nisu upisani u e-dnevnik, i polaznike male škole posjetio je anđeo dobrih knjiga i ispričao im neke nove i neke stare priče.  

Kako je bilo, pogledajte u našem fotoalbumu.


[OPŠIRNIJE]"ANĐELI DOBRIH KNJIGA"
Branka Dojčinović / datum: 22. 12. 2015. 18:06

Nove knjige nabavljene iz donacije Općine Barilović već su u katalogu naše školske knjižnice i na policama čekaju svoje prve čitatelje, a neke su i krenule svojim čitateljima ususret. Kako? Jednostavno – uz pomoć učenika Mladih knjižničara. Odabrali smo „naramak“ zanimljivih i raskošno ilustriranih slikovnica i pokucali na vrata naših učionica. Do sada smo obišli učenike razredne nastave u matičnoj školi, a sa svojom „hodajućom knjižnicom“ pohodit ćemo i malu školu te učenike područnih škola. Uz sažeto predstavljanje pojedinih naslova i čitanje ulomaka iz knjiga, učenicima se pruža prilika da svaku slikovnicu uzmu u ruke i na miru prelistaju – a oni najbolji čitači stignu nešto i pročitati po svom izboru!

Ali ni to nije sve! Naime, iz knjižničarku i Mlade knjižničare u razrede „ulaze“ i mali anđeli nastali na zajedničkoj likovnoj radionici knjižničara i likovne skupine. Nazvali smo ih „anđelima dobrih knjiga“ i oni ne izlaze van iz razreda, nego ostaju kao podsjetnik na dobre knjige koje učenike čekaju u školskoj knjižnici. A kako bi takvih knjiga bilo što više, odlučili smo se obratiti svim ljudima koji vjeruju da je čitanje važno za sretno i uspješno odrastanje, a mogu nas i žele podržati u namjeri da knjige približimo djeci. Prvi je korak, naravno, kupovina knjiga, pa smo u dogovoru s ravnateljicom pokrenuli projekt „Anđeli dobrih knjiga“. Uplatom na žiro račun škole HR7024000081190010414 (Model 00, Poziv na broj 1-2016) s naznakom „Za anđele dobrih knjiga“ i vi možete postati naši anđeli. Zauzvrat dobivate našu zahvalnost i zadovoljstvo što ste učinili dobro djelo. A takve se prilike u životu ne propuštaju, zar ne?!

O dosadašnjem tijeku projekta „Anđeli dobrih knjiga“ više možete saznati i iz našeg fotoalbuma.


[OPŠIRNIJE]ANKA BRAZILIJANKA - IDE DALJE
Branka Dojčinović / datum: 3. 12. 2015. 20:22

Projekt Čitajmo zajedno – čitajmo naglas: zaboravljene knjige nastavlja se dalje, mada smo knjigu Anka Brazilijanka Mate Lovraka već pročitali. Učenici 2. i 3. razreda matične škole uspješno su se okušali u sažetom prepričavanju romana, potom su rješavali online  kviz koji im je pripremila knjižničarka u web 2.0 alatu Kubbu te s učiteljicom Ankom Grman ilustrirali prizore iz knjige u grataž tehnici. Tu nismo stali, nego smo odlučili riječ i sliku spojiti i napraviti novo djelo. Kako – vidjet ćete uskoro, a zasad, ako ste i vi pročitali roman, možete pokušati riješiti naše kvizove -  

Anka Brazilijanka - križaljka, Radnici -  klizanje, Osobine likova - razvrstavanje u grupe, Nepoznate riječi - slaganje parova.

Tijek našeg projekta možete pratiti i kroz fotogaleriju!


[OPŠIRNIJE]BILO KUDA - ČITAJ SVUDA
Branka Dojčinović / datum: 16. 11. 2015. 20:20

Nove knjige potakle su Mlade knjižničare na nesvakidašnju akciju – izašli su iz školske knjižnice u neposrednu okolicu škole i pokazali koja su sve – nevjerojatna – mjesta pogodna za druženje s knjigom. Ali ako niste spretni poput knjižničara, nemojte ni pokušavati slijediti njihov primjer, ipak je ovo bila samo promidžbena akcija! No svoje zanimljive fotografije čitatelja s knjigom – sebe, člana obitelji, prijatelja… –  u nekoj zamislivoj situaciji – za stolom, na hodniku, u razredu, na klupi… – možete donijeti knjižničarki i rado ćemo je objaviti! Fotografije mogu biti popraćene i vašim kraćim ili dužim komentarom o svom jedinstvenom iskustvu čitanja.

A naše fotke pogledajte u fotoalbumu Bilo kuda – čitaj svuda!


[OPŠIRNIJE]NOVE KNJIGE ZA ŠKOLSKU KNJIŽNICU
Branka Dojčinović / datum: 16. 11. 2015. 20:13

Donacijom od 1860 kn Općina Barilović omogućila je nabavu novih knjiga za školsku knjižnicu.  Knjižničarka je iskoristila sajamske popuste na upravo završenom Interliberu i obnovila fond nizom naslova za lektiru i slobodno čitanje. Posebno vesele šarene slikovnice koje će knjizi i čitanju privući i naše najmlađe, polaznike male škole. Kad na adresu škole stignu sve naručene knjige, slijedi njihova stručna obrada pri čemu će i za učenike Mlade knjižničare biti puno posla. A kad se knjige uvedu u knjižni fond i propisno opreme listićima, džepićima i bar-kodovima, Mladi će ih knjižničari otpremiti na prvo predstavljanje budućim čitateljima – u naše razrede. Očekujte nas uskorosmiley

 


[OPŠIRNIJE]PRVI PUT U KAZALIŠTU
Branka Dojčinović / datum: 5. 11. 2015. 20:35

Učenici razredne nastave u srijedu 4. studenoga gledali su predstavu kazališta Trešnja iz Zagreba Pepeljuga. Gostovanje je organiziralo Pučko otvoreno učilište u Dugoj Resi. Izuzetno raskošna i rasplesana predstava u režiji Jakova Sedlara oduševila je mališane. Sve elementi predstave – od glume, kostima, scenografije, glazbe i scenskog pokreta do rasvjete zaslužili su čistu peticu! Bio je to doživljaj za pamćenje, pogotovo za polaznike male škole, njih dvadeset i četvero, koji su prvi put organizirano išli u kazalište. A oni malo stariji, koji su već čitali Charlesa Perraulta, mogu još dodatno uspoređivati priču i postupke likova u predstavi i bajci i tražiti odgovore na ono vječno dječje pitanje -  zašto. Ova predstava je npr. prvi put dala odgovor na pitanje zašto čarolije dobre vile tako kratko traju…

Djelić doživljaja prenijet će vam i naše fotke:-)


[OPŠIRNIJE]VRT BOBIČASTOG VOĆA
Branka Dojčinović / datum: 3. 11. 2015. 23:22

Kako se Mladi knjižničari ove godine bave ekološkim opismenjavanjem, odlučili su priječi s riječi na djela i pokazati koliko im je doista stalo do prirode i zdravlja. Zamislili su zapušteni školski kamenjar na južnom boku škole pretvoriti u vrt bobičastog voća kojim bi se u sezoni dozrijevanja sladili učenici naše škole. Za početak, nabavili su četiri sadnice borovnice zahvaljujući velikodušnom daru gospođe Marije Kasunić iz Mrežničkog Varoša. Ideju o voćkanju vrta podržali su i članovi Ekogrupe i Globovci sa svojim učiteljima, a trojica osmaša: Adil, Antonio i Tomislav dočekali su konačno sunčani dan na kraju listopada i prihvatili se sadnje. Vijest o našoj akciji našla se i na Facebooku Udruge Biovrt – u skladu s prirodom! 

Ali tu ne mislimo stati, nego dodati još poneki bobičasti grm – kupine, aronije, maline, brusnice, ribizle, jagode…Nadamo se da će našu dobru volju prepoznati uzgajivači s većim iskustvom i nasadima i nagraditi nas još kojom presadnicom.

Još dvije fotke koje govore kako se ideja razvijala i tko nam je sve pomogao, pogledajte u prilogu.


[OPŠIRNIJE]NATJECANJE U ČITANJU NAGLAS
Branka Dojčinović / datum: 29. 10. 2015. 16:44

U četvrtak 29. listopada u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu održano je 3. županijsko Natjecanje u čitanju naglas. Našu školu po drugi je put uspješno predstavljala učenica 6. razreda Ines Brkić. Čitala je odlomak iz knjige Sanje Pilić Što cure govore? Što dečki govore? i ne sumnjamo da će mnogi koji su čuli njezin nastup uzeti baš tu knjigu u ruke!

Inače, bilo je dvostruko više natjecatelja nego lani, a Ilirska dvorana Gradske knjižnice bila je dupke puna. Među njima i naša je Ines  imala svoju grupu za podršku – Mlade knjižničare iz petog razreda! Kako su se snašli, pogledajte u prilogu.


[OPŠIRNIJE]EKOLOŠKO OPISMENJAVANJE
Branka Dojčinović / datum: 22. 10. 2015. 10:03

– Ne opismenimo li se ekološki, takvi nepismeni i neupućeni u suvremene ekološke procese – Životu i Prirodi okrećemo leđa i krećemo na put u kojem će Život i Priroda jednoga dana okrenuti leđa nama. – S tom je porukom socijalni ekolog dr. Vladimir Lay završio prvo, uvodno predavanje o ekološkoj pismenosti. Nositelji projekta su Mladi knjižničari, a ostvarit će ga zajedno s učenicima 7. i 8. razreda. U drugom polugodištu nastavljamo s radionicama o ekološkom otisku, biološkoj raznolikosti i ekološkoj enciklici pape Franje Laudato si („o skrbi za zajedničku kuću"). Voditelji radionica će biti suradnik na projektu dr. Vladimir Lay, učitelj prirode i biologije dr. Darko Cerjanec i vjeroučitelj Jure Gagić. Za završetak projekta planiramo terensku nastavu u Vukovaru kad bi nam se pridružili i nastavnici povijesti, kemije i geografije. Uz odavanje počasti žrtvama Domovinskog rata, posjetili bismo Muzej vučedolske kulture i rodnu kuću nobelovca Lavoslava Ružičke u Vukovaru te rodnu kuću klimatologa Milutina Milankovića u Dalju.

Kako smo projekt započeli, pogledajte u našem fotoalbumu i na YouTubeu.

A ako želite s nama krenuti putem ekološkog opismenjavanja, predlažemo da i vi krenete od  prezentacije dr. Vladimira Laya.

 


[OPŠIRNIJE]ČITAJMO ZAJEDNO - ČITAJMO NAGLAS: ZABORAVLJENE KNJIGE
Branka Dojčinović / datum: 15. 10. 2015. 19:20

Početak Mjeseca hrvatske knjige učenici 2. i 3. razreda matične škole obilježili su uključivanjem u projekt Čitajmo zajedno – čitajmo naglas: zaboravljene knjige. Projekt se u hrvatskim školskim knjižnicama provodi već petu godinu, a završnica projekta veže se uz Međunarodni dan dječje knjige u mjesecu travnju. Za zajedničko čitanje knjižničarka je u dogovoru s učiteljicom Ankom Grman odabrala „zaboravljenu“ knjigu već preko pola stoljeća popularnog dječjeg pisca iz lektire Mate Lovraka Anka Brazilijanka. Čitali smo naglas, zaustavljali se kod zastarjelih i neuobičajenih riječi, oživljavali komentarima likove i situacije te nalazili sličnosti s današnjim vremenom, a srca su nam osvojila dva siročića koja je spojila sudbina i piščeva vještina pripovijedanja. Nastavit ćemo čitati na satovima dodatne nastave iz hrvatskoga jezika i satovima razredne zajednice, a potom ćemo se pripremiti za najzanimljivije predstavljanje knjige na završnom natjecanju u Zagrebu. Nakon prvog dana čitanja zaustavili smo se na 25. stranici! Jedva:-)

A kako se prema knjizi upravo snima dugometražni igrani film za djecu Anka, nadamo se da ćemo ga već nagodinu zajednički pogledati u kinu!


[OPŠIRNIJE]CRVENE KNJIGE ZA ZELENU KNJIŽNICU
Branka Dojčinović / datum: 18. 5. 2015. 11:33

Udruga Eko Pan iz Karlovca  vrijednom je donacijom knjiga iz područja zaštite prirode ozelenjela našu školsku knjižnicu. Knjige je objavio i preko Eko Pana donirao Državni zavod za zaštitu prirode, a dio su svjetskog projekta očuvanja biološke raznolikosti. Radi se o „crvenim knjigama“, odnosno „crvenim popisima“ ugroženih biljnih i životinjskih vrsta u Hrvatskoj. Njihova je zadaća ukazati na probleme u očuvanju bioraznolikosti budući da je trenutno u svijetu brzina izumiranja vrsta 1000 do 10 000 veća nego što bi bila prirodnim procesom. Stoga se Mladi knjižničari pridružuju obilježavanju 22. svibnja – Međunarodnog dana biološke raznolikosti pozivom da zavirite između crvenih korica i upoznate njihov sadržaj.

U vrijeme ubrzanog tehnološkog napretka, klimatskih promjena i pogubnog utjecaja stranih invazivnih vrsta (sjetimo se samo signalnog raka) prva je pozitivna promjena kod svakog pojedinca razvoj svijesti o potrebi promjene ponašanja. U našoj „zelenoj knjižnici“ do tog cilja povest će vas crvene knjige špiljske faune, morskih riba, gljiva, ptica i vretenaca Hrvatske, crveni popis ugroženih biljaka i životinja Hrvatske te priručnici za određivanje staništa u Hrvatskoj prema Direktivi o staništima EU, i to na kopnu, u podzemlju i moru. Knjige odlikuje sustavnost i preglednost, bogato su ilustrirane fotografijama, a uz znanstvenu terminologiju nude i narodno nazivlje. Ukratko, knjige su dragocjen izvor informacija za svakog zainteresiranog za održivost svijeta u kojem živimo, ali i korisna podrška nastavi prirode i biologije.

Više podataka pod Opširnije i  na web-stranici Državnog zavoda za zaštitu prirode.

 


[OPŠIRNIJE]VELIKI I MALI
Branka Dojčinović / datum: 27. 4. 2015. 09:17

Učenici PN ove su školske godine prvi puta bili u kazalištu. U Zorin domu su u petak 24. travnja pogledali nagrađenu predstavu Dramskog studija Veliki i mali, autorski projekt redateljice Sanje Hrnjak inspiriran slikovnicom Eve Janikovszky Da sam ja odrastao. Karlovački amateri Zorin doma su uz profesionalno redateljsko vodstvo stvorili predstavu u kojoj se svi možemo prepoznati u raznim životnim ulogama – danas smo djeca, a sutra već roditelji koji odgajaju vlastitu djecu. Životne uloge brzo se izmjenjuju, ali potraga za obiteljskim skladom i međusobna ljubav kao pokretač nikad ne prestaju. Humor u predstavi, kao i u životu, važan je dio tog procesa koji nam pomaže da sačuvamo zdrav razum i prihvatimo promjene. Jezik predstave jednako je razumljiv i velikima i malima pa je možemo preporučiti svima.


[OPŠIRNIJE]KNJIŽEVNA MATINEJA
Branka Dojčinović / datum: 24. 4. 2015. 10:05

Noć knjige u povodu Svjetskog dana knjige učenici RN matične škole obilježili su matinejom. Učiteljice, vjeroučitelj i knjižničarka osmislili su i održali integrirani školski dan u koji su uključili nastavne sadržaje hrvatskoga jezika, prirode i društva, matematike, glazbene i likovne kulture i vjeronauka. Tema je bila „Zavade i navade starih Zagrepčana“, a naš program bio je dio službenog programa obilježavanja Noći knjige u Hrvatskoj. Bilo je zabavno i poučno, a sve zahvaljujući jednoj knjizi koja nam je bila u centru pozornosti cijelo dopodne – nagrađenoj slikovnici „Coprnica Dragica“ autorice Marijane Jelić. Priča se temelji na stvarnom povijesnom događaju iz srednjovjekovnog Zagreba – suđenju za „copranje“ nekoj Dragici s Gradeca – koje je, kao i u priči, završilo happy endom. Čitalo se, istraživalo, razgovaralo i glumilo, zatvorenih očiju slušala srednjovjekovna glazba, „lončarilo“ se iz glinamola, natjecalo u starinskim sportovima, mjerilo starim mjerama, a na koncu i uživalo u slasnom okusu starinskih paprenjaka! Djelić ugođaja možete doživjeti i razgledom naših fotografija na Facebooku!

Sasvim poseban dan bio je naš Dan knjige, a naša knjižnica obogaćena je novim naslovom. Priču o starim Zagrepčanima sada možete posuditi pa čitati bilo koji dan – ili noćsmiley


[OPŠIRNIJE]MUZEJSKI PORTAL - POMOĆ U NASTAVI
Branka Dojčinović / datum: 26. 3. 2015. 11:45

Ni muzeji nisu što su nekad bili – mogli bismo reći kao komentar na novi projekt hrvatskih muzeja, ali s pozitivnim predznakom! Muzeji hvataju korak s vremenom, istražuju potrebe svojih korisnika i nude odgovarajuće sadržaje. Sve to potvrđuje projekt koji je zaživio krajem godine, uključivši najprije zagrebačke muzeje, ali se nastavlja širiti na cijelu Hrvatsku. Radi se o Muzejskom portalu, svojevrsnom mrežnom katalogu svih sadržaja koje nude hrvatski muzeji. Portal je namijenjen svim potencijalnim posjetiteljima muzeja, ali prije svega nastavnicima i odgojiteljima koji bi htjeli neke nastavne i odgojne sadržaje ostvariti u muzeju, a ne znaju gdje, kada i kako. Zahvaljujući Muzejskom portalu i tražilici u koju upisujemo ono što tražimo, dobit ćemo najbrži i najtočniji odgovor o onome što se nudi. Tako, recimo, možemo pretraživati po temi, razdoblju, vrsti događaja, uzrastu učenika i nastavnom predmetu s kojim muzejski sadržaj (izložba, radionica, igraonica…) korelira. U tražilicu je potrebno unijeti (odabrati ili upisati) barem jedan pojam, a u odgovoru se dobivaju detaljne informacije, uključujući termin, trajanje, cijenu karte i kontakte. 

Projekt hrvatskih muzeja olakšat će planiranje izvanučioničke nastave, ali i oživjeti interes za muzejske sadržaje pa stoga zaslužuje svaku pohvalu. Trenutnu ponudu Muzejskog portala možete istraživati ovdje. A za našu školu je možda najzanimljivija informacija da je u Arheološkom muzeju u Zagrebu u tijeku izložba o Starom gradu Bariloviću. Više saznajte ovdje.


[OPŠIRNIJE]SLIKOVNICE O VODI
Branka Dojčinović / datum: 25. 3. 2015. 10:32

U povodu Svjetskog dana voda – 22. ožujka Hrvatske vode poklonile su našoj knjižnici dvije edukativne slikovnice iz svog dječjeg programa. Na razumljiv i privlačan način, kroz avanture kornjače Hrvoja, djeca tako mogu usvojiti osnovnu „abecedu“ osobnog, ali i društvenog odnosa prema vodi. Uz ritmično pripovijedanje i moderne ilustracije, slikovnice nude i poučne izreke, naljepnice, plakat i zabavne zadatke za utvrđivanje „gradiva“. O sadržaju slikovnica najbolje govore sami naslovi. Prva nosi naslov Voda izvor života – Zaštita voda, a druga Život uz rijeku – Poplave. Autorica teksta je Marija Vizner, a ilustracija Martina Zelenika Moon.

Slikovnice mogu biti dragocjena pomoć u nastavi prirode i društva te u poučavanju o odgovornom i održivom odnosu prema okolišu kroz građanski odgoj u nižim razredima. Dostupne su i u digitalnom obliku pa ih možete preuzeti ovdje:     

              Život uz rijeku – Poplave

 

 

 

 

 

 

   

   

 Voda izvor života – Zaštita voda


[OPŠIRNIJE]BIBLIOKOMBI - OBAVIJEST
Branka Dojčinović / datum: 23. 3. 2015. 10:35

Knjižničar i vozač bibliokombija Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ gospodin Željko Mavretić obavještava korisnike o privremenoj promjeni rasporeda dolazaka.

Zbog proljetnih praznika bibliokombi neće doći 3. 4. po redu vožnje, ali ni sljedeći termin 17. 4. zbog odlaska knjižničara na stručni skup o pokretnim knjižnicama u Bjelovaru.

Bibliokombi će doći zamjenskog datuma – u ponedjeljak 13. 4. Stoga, ne zaboravite ponijeti knjige!
 


[OPŠIRNIJE]PRIČA IZ MUZEJA AUTOMOBILA
Branka Dojčinović / datum: 23. 3. 2015. 09:28

Uskoro će se, 11. travnja, obilježiti 144 godine od rođenja „zaboravljene ikone“ hrvatskog automobilizma Ferdinanda Budickog. U Hrvatsku je dovezao prvi automobil iz Beča 1901. godine, a 1910. godine dobio je vozačku dozvolu s brojem 1. U njegov su životopis upisani  pionirski poduhvati u biciklizmu, motociklizmu i automobilizmu, a kao uspješan trgovac i majstor – bravar otvorio je put raznim tehničkim „novotarijama“ do tadašnjeg građanstva. Popravljao je i prodavao automobile, dvokolice i motore, bicikle, traktore, šivaljke i gramofone, pisaće strojeve, strojeve za pletenje, lonce za brzo kuhanje…A za korištenje tih novih tehničkih pomagala organizirao je i tečajeve… Bio je pustolovnog duha pa je tako biciklom obišao gotovo cijelu Europu i sjevernu Afriku, a poznat je i kao balonist. Više o njegovu životu možete saznati na web-stranicama Muzeja automobila Ferdinand Budicki, Tehničkog muzeja i http://www.oldtimeri.hr-zaboravljena-ikona.

Ali za našu je priču posebno zanimljivo da se taj rođeni Zagrepčanin i svjetski čovjek školovao i u našoj karlovačkoj Gimnaziji, gdje je pohađao drugi razred tzv. realke! A moramo vam, na žalost, ispričati i nevjerojatan kraj „ovozemaljske“ priče o tom izuzetnom čovjeku. Kako mu se obitelj rasula po svijetu, o grobu nije imao tko brinuti pa su njegove kosti premještene u zajedničku grobnicu na zagrebačkom Mirogoju. Svoga groba nema, ali njegovo ime nije izbrisano. Njegov lik i djelo živi u našoj kulturnoj i tehnološkoj povijesti. Stoga su Mladi knjižničari posjetili Muzej koji danas ponosno nosi njegovo ime. Kako su se proveli, saznat ćete pregledom fotografija koje su snimili knjižničarka i knjižničari 8. razreda Ema Lasić i Filip Mikić - u fotoallbumu i na fejsu, naravno!

 


[OPŠIRNIJE]OTVORENA VRATA NSK
Branka Dojčinović / datum: 2. 3. 2015. 14:08

Mladi knjižničari iskoristili su Dane otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice i 26. veljače zavirili u unutrašnjost tog velebnog zdanja koje trenutno čuva približno 3 milijuna svezaka na 36 478 m2 površine. Inače se članom NSK može postati tek s navršenih 18 godina. Zanimljivo je bilo čuti i da u NSK pristiže kao obvezni primjerak sve što se tiska u Hrvatskoj, još od 1816. godine. U suvremeno doba, osim tiskovina, prikuplja se još i audiovizualna i elektronička građa. NSK ovaj je puta pokazala javnosti svoje zbirke posebne vrste: Zbirku rukopisa i starih knjiga, Grafičku  zbirku, Zbirku zemljovida i atasa i Zbirku muzikalija i audiomaterijala. Mada se ništa od ovog dragocjenog fonda ne iznosi izvan knjižnice, moguće je ishoditi dozvole za usluge snimanja građe, koje se posebno naplaćuju. Učenicima je bio posebno zanimljiv interni vlakić kojim knjige putuju po cijeloj knjižnici od zatvorenih spremišta do posudbenih pultova. Također, za potrebe svojih korisnika koji vole raditi noću i knjižnica ima čitaonicu koja radi u noćnoj smjeni od 21 do 24 sata.

Nova zgrada NSK otvorena je 1995., a izrađena je od modernih materijala: kamena, stakla i metala. Unutrašnjost zgrade ima oblik polurastvorene knjige, a iz svih čitaonica pogled je usmjeren na živu razglednicu podsljemenskog Zagreba.


[OPŠIRNIJE]NOVO O STAROME GRADU BARILOVIĆU
Branka Dojčinović / datum: 8. 12. 2014. 11:54

Učenici 8. razreda - Mladi knjižničari posjetili su karlovački Gradski muzej i razgledali izložbu o Starom gradu Bariloviću postavljenu u povodu 10 godina arheoloških istraživanja. Uz stručno vodstvo muzejske pedagoginje Matee Galetić saznali su mnogo novih i vrijednih podataka o gradini koja se nalazi tik uz našu matičnu školu.

Grad nije samo primjer krajiške utvrde iz 16. st., kako se mislilo do početka arheoloških istraživanja, nego je dokazana njegova gradnja već u 15. st. Ali, ni to nije sve! Lokalitet Staroga grada po prvi je put upisan na kartu prapovijesnih nalazišta, i to iz eneolitičkog (lasinjska kultura) i kasnobrončanog razdoblja. Nakon vojnokrajiškog razdoblja, Grad je došao pod civilnu upravu pa su u njemu bile smještene kotarska uprava i škola. Nakon savezničkog bombardiranja u Drugome svjetskom ratu napušten je i prepušten zubu vremena i ljudskoj nebrizi. Propadanje je zaustavljeno zajedničkim naporima Općine Barilović, Ministarstva kulture i Hrvatskog restauratorskog zavoda, a bogati nalazi s dosad istražene polovine Grada opravdavaju uloženi trud i sredstva.

Zbog značaja Starog grada Barilovića konzervatorsko-restauratorski radovi se nastavljaju, a tko još nije − izložbu može pogledati do 14. prosinca.

Inače, vrijednost Staroga grada Barilovića za stvaranje kulturnog i civilizacijskog imidža škole očituje se i u činjenici da smo ga stavili na školski grb, a grupa Mladih knjižničara na svoj logo. 

Učenica Ema Lasić posjet izložbi zabilježila je okom kamere, a izbor fotografija možete pogledati u našem albumu.

 


[OPŠIRNIJE]"MOJA PRVA KNJIGA" - A MOŽDA I TVOJA?
Branka Dojčinović / datum: 27. 11. 2014. 10:32

U tijeku je 11. državni natječaj za učenike osnovnih škola u pisanju i ilustriranju vlastite priče „Moja prva knjiga“. Organizator natječaja je KAlibra – Udruga za promicanje kulture čitanja iz Karlovca, a pokrovitelj Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta. Glavna nagrada je tiskanja najboljih radova prema odabiru žirija u kojemu su književne hitmejkerice za djecu Sanja Pilić i Silvija Šesto. Natječaj je otvoren do 31. ožujka 2015. godine. Teme priča mogu biti: prijateljstvo i ljubav, dječja prava, STOP nasilju, ljubav i briga prema prirodi, moja pustolovina ili maštovita i kreativna priča prema vlastitom izboru. Dakle, sve je moguće… Ohrabrujemo učenike - kao autore i učitelje - kao mentore da se upuste u novu književno-likovnu avanturu i podsjećamo na uspjehe naše učenice Eme Lasić na prijašnjim natječajima. Danas u svojoj knjižnici imamo tiskana tri Emina naslova, a sve je započelo s „Mojom prvom knjigom“…Više o natječaju možete saznati na web-stranici Kalibre ili, jednostavno, od školske knjižničarke…


[OPŠIRNIJE]KNJIGE I LJUBAV "RUKU POD RUKU"
Branka Dojčinović / datum: 17. 11. 2014. 23:43

U petak navečer učionica osmog razreda bila je puna pozitivnih emocija koje su zajednički podijelili učenici, roditelji i nastavnici, i to sve zahvaljujući knjizi. Točnije, knjigama koje su nas okupile na zajedničkom projektu „S knjigom pod ruku“. Knjige smo privremeno povukli sa svojih kućnih polica i poslali ih da same pronađu svoje čitatelje. Opremili smo ih knjižnim putovnicama tako da će se knjige na kraju školske godine vratiti vlasniku s još jednom, svojom pričom o knjižnom putovanju i potrazi za idealnim čitateljem.

Kako smo projekt vezali uz obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige, posvećenog temi ljubavi, razmjenu knjiga započeli smo uz recital ljubavne poezije u izvedbi Mladih knjižničara i uz romantičnu glazbenu pratnju na gitari učenika 5. r. Nikole Brnardića.

Zahvaljujući školskom projektu, knjige i ljubav „ruku pod ruku“ postale su tako dio naše životne svakodnevice. Nadamo se da će svi sudionici uživati u tom spoju i nastaviti tim putom dalje, s knjigom pod ruku.


[OPŠIRNIJE]ČITAJMO NAGLAS, ČITAJMO ZAJEDNO!
Branka Dojčinović / datum: 30. 10. 2014. 12:03

Učenici osmog razreda, članovi grupe Mladih knjižničara, sudjelovali su na županijskom Natjecanju u čitanju naglas koje je 28. listopada održano u Gradskoj knjižnici u Karlovcu. U čitanju naglas natjecao se Antonio Erić s knjigom Gorana Tribusona Trava i korov, dok su ostali učenici bili slušatelji i navijači. Kako se isti dan obilježavao Svjetski dan animiranog filma, videodružina karlovačke Gimnazije predstavila se svojim uradcima u pauzi natjecanja. Bilo je to zanimljivo i uzbudljivo iskustvo i za čitače i za slušače i za učitelje mentore i pratitelje. Još jednom se pokazalo da knjiga i čitanje ima svoje mjesto u današnjem svijetu moderne tehnologije, ali i u budućnosti jer ništa ne može zamijeniti draž neposredno izgovorene riječi. Antonio je tako dvije minute govorio o sebi i svom izboru djela, a tri minute čitao ulomak iz djela s opisom bakina tavana. U pripremi uvodnog dijela i uvježbavanju nastupa pomogle su  mu učiteljica hrvatskog jezika Mirjana Vranić Šušlje i knjižničarka Branka Dojčinović. U prilogu možete pročitati Antonijev uvod u čitanje odabranog djela. Nadamo se da će ovo izvješće potaknuti još ponekog učenika i učitelja koji dijele ljubav za pisanu i govorenu riječ da se ohrabre i podijele tu svoju ljubav s drugima na sljedećem natjecanju u čitanju naglas. 


[OPŠIRNIJE]"S KNJIGOM POD RUKU"
Branka Dojčinović / datum: 23. 10. 2014. 10:19

Mjesec hrvatske knjige ove godine obilježavamo projektom „S knjigom pod ruku“ koji su osmislile učiteljica engleskog jezika i razrednica 8. razreda Karolina Čorak, učiteljica likovne kulture Nevenka Mikulić te knjižničarka Branka Dojčinović. Za provedbu projekta zaduženi su učenici 8. razreda, članovi grupe Mladih knjižničara i učenici 6. razreda, članovi Likovne grupe. Projekt uključuje sve učenike i roditelje 8. razreda, ali je otvoren i drugim zainteresiranim učenicima, roditeljima i djelatnicima škole. Zamišljen je kao međusobna razmjena knjiga na razrednoj svečanosti, ali uključuje cijeli niz aktivnosti vezanih uz knjigu: izabrali smo i preveli mudre misli o knjizi i čitanju s engleskog jezika, izrađujemo plakat, napravili smo i podijelili, odnosno objavili pozivnicu za sudjelovanje (dostupno na naslovnici školskog portala), knjige za razmjenu opremamo knjižnim putovnicama, a spremamo i kraći prigodan program.

Cilj nam je razvijanja kulture čitanja u slobodno vrijeme kao bitne sastavnice obiteljskog života, a možemo ga dosegnuti jedino uz tvoju/Vašu podršku, dragi čitaoče, zar ne?

 


[OPŠIRNIJE]KVIZ "LJUBAV ZA POČETNIKE"
Branka Dojčinović / datum: 13. 10. 2014. 08:30

Učenici 8. razreda – Mladi knjižničari sudjelovali su u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja „Ljubav za početnike“ koji u povodu Mjeseca hrvatske knjige organiziraju Knjižnice grada Zagreba. Kviz se provodi on-line u narodnim i školskim knjižnicama diljem Hrvatske, a putem knjižnica, škola i kulturnih društava i u dijaspori.

Za sudjelovanje u kvizu treba pročitati knjige: ZVONIMIR BALOG: Ljubav za početnike, DOBRIŠA CESARIĆ:Tišina i druge pjesme/Tišina; memoarski zapisi; sabrane pjesme, LUKO PALJETAK:Miševi i mačke naglavačke i DRAGUTIN TADIJANOVIĆ: Srebrne svirale. Imena pobjednika koji dobivaju poziv za svečanost u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici znat će se do kraja listopada.

Svi učenici zainteresirani za sudjelovanje mogu se javiti knjižničarki, a Kviz se može pregledavati i bez slanja na plakatu natjecanja.

 


[OPŠIRNIJE]DAN EUROPE - PONOSNI NA BAŠTINU
Branka Dojčinović / datum: 9. 5. 2014. 14:17

Bogata folklorna i prirodna baština Hrvatske dio je europske, a njezino predstavljanje najbolji način da proslavimo 9. svibnja – Dan Europe. Stoga su učenici matične škole danas doveli u goste dvoje predavača s Hrvatskih studija u Zagrebu: prof. dr. Vladimira Laya i studenticu sociologije Ivanu Kljajić te saznali još ponešto o baštini na koju smo ponosni. Ivana Kljajić, inače dugogodišnja članica KUD-a „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba, provela nas je kroz četiri hrvatske folklorne zone: panonsku, alpsku, dinarsku i jadransku i upoznala s glavnim odlikama narodnih pjesama i plesova. Saznali smo tako npr. da „linđo“ nije izvorno bilo ime kola, nego nadimak slavnoga lijeričara koji je narod u pamćenju vezao s dubrovačkom poskočicom. Predavanje je bilo ilustrirano videozapisima nastupa poznatih KUD-ova, a naša je ritmička grupa također izvela splet tradicionalnih plesova karlovačkog kraja: rašpu, šetano kolo „Ja na paši“, poljku i drmeš.

Profesor Lay, inače poznati ekolog, podsjetio nas je da Hrvatska nije samo zemlja bogatog folklornog nasljeđa nego i zemlja bogate prirode čiju raznolikost valja čuvati. U povodu nadolazećeg Međunarodnog dana biološke raznolikosti – 22. svibnja pripremio je i prigodan poklon vezan za zaštitu prirode, a u podjeli su mu pomogli Mladi knjižničari. S predavanja je tako svatko ponio po jedan straničnik s motivom životinje, biljke ili prirodnog krajobraza Hrvatske, kao podsjetnik na vrijednost naše prirodne baštine. 

Kako smo proslavili Dan Europe, pogledajte u našem fotoalbumu.

 


[OPŠIRNIJE]MATINEJA NOĆI KNJIGE
Branka Dojčinović / datum: 23. 4. 2014. 11:09

Zadnja dva dana cijeli je niz manifestacija kod nas i u svijetu posvećenih knjizi. Jučer smo obilježili Dan hrvatske knjige u povodu dovršetka Marulićeve Judite 1501. godine, a u slavu cijelog niza pisaca koji su rođeni ili umrli na današnji dan, Unesco ga je proglasio Svjetskim danom knjige i autorskih prava. Ali, ni to nije sve. Unazad dvije godine i u našoj se zemlji obilježava World Book Night (Svjetska noć knjige), a mi smo se njenom obilježavanju pridružili matinejom.

Kako je u tijeku obilježavanje 140-godišnjice rođenja književnice Ivane Brlić Mažuranić, hrvatskog Andersena, za svoju smo književnu matineju odabrali Šumu Striborovu. Učenici 3. i 4. r. matične škole s učiteljicom Ankom Grman i knjižničarkom prepričavali su bajku, pogledali animiranu verziju bajke iz nagrađivanog multimedijskog projekta Bulaja naklade Priče iz davnine, a potom i odglumili jednu scenu. Bilo je živo i čudesno, kao što Ivanine priče i jesu.

Više o hrvatskom Andersenu možete saznati ako zavirite u njezinu Spomen-sobu.

Ako još niste, Šumu Striborovu pogledajte sada, negdje između 18 i 01 h, u Noći knjige


[OPŠIRNIJE]POLETIMO S KNJIGAMA
Branka Dojčinović / datum: 2. 4. 2014. 22:09

Rođendan najvećeg svjetskog pisca bajki Hansa Christiana Andersena 2. travnja obilježava se širom svijeta kao Međunarodni dan dječje knjige. Tim povodom učenici razredne nastave matične škole prisjetili su se poznatih Andersenovih bajki, ali i upoznali jednu noviju fantastičnu priču - Fantastične leteće knjige gospodina Morrisa Lessmorea. Njezin autor je američki pisac, ilustrator i animator William Joyce, pa je prema priči snimio i kratki animirani film koji je 2012. godine nagrađen Oscarom. Zajedno sa svojim učiteljicama i knjižničarkom učenici su sa zanimanjem pogledali film, a nakon toga u razgovoru pronašli vezu između filma i autorova života, uragana Katrina, Čarobnjaka iz Oza ... I na kraju, neke su prizore iz filma naslikali, onako kako su ih oni doživjeli, a vi ih možete pogledati u prilogu. Autori su, redom: Leoni Polović i Matej Škrtić iz 1. r., Nensi Brkić iz 2. r. i Ivana Brkić iz 1. r.

Ako smo vas zainteresirali za film, možete ga besplatno pogledati na YouTubeu.


[OPŠIRNIJE]KA DIGITALNOM ŠKOLSKOM LISTU
Branka Dojčinović / datum: 28. 3. 2014. 08:41

Grupa Mladih knjižničara posjetila je 28. ožujka Novinarsku grupu OŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Dugoj Resi. Domaćini su nas vrlo srdačno primili, a knjižničarka i voditeljica Novinarske grupe Gordana Šutej provela nas je kroz cijelu školu, koja je još 2005. stekla naziv ekoškole. Učenicima su posebno bile zanimljive igrice na hodnicima (školice i križić-kružić), zidovi oslikani junacima iz crtića ili ptičicama na žicama, školska radionica u kojoj je napravljen i miljokaz prema svjetskim destinacijama, ispred kojeg smo se slikali, a saznali smo i da bi škola uskoro trebala dobiti sportsku dvoranu. Naš susret s Novinarskom grupom počeo je igrom Ljudski bingo kroz koju smo se međusobno upoznali, a zatim smo razmijenili iskustva o radu na školskom listu. Kako škola „Ivan Goran Kovačić“ od ove godine svoju Brezu objavljuje u digitalnom obliku, uputili su nas u osnove rada pomoću web-alata WordPress. Knjižničarima, koji i inače pomažu u nastanku našeg školskog lista Barilko, svidjela se ideja o digitalnim novinama pa su predložili osnivanje novinarske grupe i u našoj školi i profesionalizaciju rada na školskom listu. U prilog tomu idu iskustva naših domaćina koji kažu: digitalne su novine jeftinije, brže i dostupnije….

Fotografije pogledajte u našoj fotogaleriji.


[OPŠIRNIJE]UZ 8. OŽUJKA - DAN ŽENA
Branka Dojčinović / datum: 6. 3. 2014. 21:29

Učenici 7. i 5. razreda: Filip, Antonio, Ema, Katja, Ena i Anamarija posjetili su sa školskom knjižničarkom umirovljenu učiteljicu Mariju Pavić u Perjasici i čestitali joj 8. ožujka - Međunarodni dan žena. Poklonili su joj barilovićki suvenir mladih tehničara naše škole i nadahnuto kazivanje pjesme Da sam ja učiteljica Dragutina Tadijanovića, a potom se učiteljica Marija u razgovoru za školski list prisjetila mnogih lijepih i uzbudljivih trenutaka iz života posvećenog učiteljskom pozivu. Otišli smo s obećanjem da ćemo ponovno doći, a više o svemu čitat ćete u sljedećem Barilku.


[OPŠIRNIJE]GLAS ZA...
Branka Dojčinović / datum: 3. 3. 2014. 21:00

Mladi knjižničari i Ekogrupa sudjelovali su u glasanju za dodjelu Godišnje novinarske nagrade za obrazovanje koju je pokrenula udruga Pragma iz Zagreba uz pokroviteljstvo MZOS, tehničku podršku CARNeta i partnerstvo Hrvatskog filmskog saveza. Smisao nagrade je u vrednovanju medijskih sadržaja koji promiču obrazovanje, ali i kvalitetno informiranje o obrazovanju. Pri odabiru jednog od predloženih devet novinarskih radova valjalo je još voditi računa o kriterijima zagovaranja socijalne pravde, pozitivnih socijalnih promjena, života u zajednici, ali i poštovanja svakog pojedinca. Dodjela nagrade bit će organizirana u povodu obilježavanja Dana hrvatskog jezika 11. ožujka. Bez obzira na to tko će je dobiti, mi smo svoj glas u ime naše škole poklonili prilogu o profesoru matematike Toniju Milunu, koji možete pogledati na adresi http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/u-vrijeme-kada-svi-žele-zaraditi-on-svoje-znanje-dijeli-besplatno.html. Više o samoj nagradi možete doznati ako posjetite stranice udruge Pragma http://www.udruga-pragma.hr/ pa možda i sami dobijete ideju i uključite se u njihove projekte.


[OPŠIRNIJE]POZDRAV IZ BARILOVIĆA
Branka Dojčinović / datum: 21. 11. 2013. 13:06

Kako se 21. studenoga obilježava Svjetski dan pozdrava (World Hello Day), Mladi knjižničari su se trudili da danas što češće, svima u školi, požele dobar dan i podsjete nas na važnost lijepog ophođenja, makar ono zvučalo kao uobičajena fraza. Ujedno su se poigrali internetskim alatom ImageChef za kreiranje mozaika riječi i dizajnirali svoj Pozdrav iz OŠ Barilović. Ruka u ruci samo je jedan od neverbalnih načina pozdravljanja, a za ovu priliku ocrtana riječima podsjeća nas da u međusobnom komuniciranju jedni drugima trebamo biti podrška, a ne suparnici.

 


[OPŠIRNIJE]RAZMJENA STRANIČNIKA
Branka Dojčinović / datum: 18. 11. 2013. 12:54

Sa završetkom Mjeseca hrvatske knjige učenici OŠ Barilović i OŠ Netretić završili su i projekt izrade i međusobne razmjene straničnika. Iz Barilovića su sudjelovali učenici 7. r. sa svojom učiteljicom likovne kulture Nevenkom Mikulić te učenici 3. i 4. r. matične škole s učiteljicom Ankom Grman. U Netretiću su nam partneri bili učenici 7. i 8. r. matične škole i 8. r. PŠ Jarče Polje s učiteljicom likovne kulture Tomislavom Novković te učenici 2. i 4. r. matične škole s učiteljicom Vlastom Buturajac. Zajednička tema ovih lijepih i praktičnih bookmarkera bila je "Školske knjižnice - vrata u život", a svatko ju je domislio i oslikao na svoj način. Kako - pokazali su jedni drugima - međusobnim darivanjem.

U prilogu pogledajte i naš mali video.


[OPŠIRNIJE]DINOSAURI NAJZANIMLJIVIJI
Branka Dojčinović / datum: 11. 11. 2013. 14:20

Grupa mladih knjižničara danas je predstavila nove naslove kupljene iz donacije OIKON-a. Obišli su sve razrede matične škole čitajući odabrane odlomke, komentirajući ilustracije i razgovarajući s učenicima o temi knjiga. Najzanimljivijom se svima pokazala knjiga Dinosauri – animirani 3D vodič s velikim POP-UP posterom koji će ujedno biti i korisno pomagalo u nastavi prirode, biologije i geografije.

 


[OPŠIRNIJE]ČITAJMO - NAGLAS!
Branka Dojčinović / datum: 24. 10. 2013. 14:08

U srijedu 23. listopada učenici matične škole Ines Brkić iz 4. r. i Antonio Gojak iz 6. r. sudjelovali su na županijskom natjecanju u čitanju naglas. Natjecanje je održano u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ pred stručnim žirijem i prepunom Ilirskom dvoranom. Zadatak im je bio na što kreativniji način u tri minute predstaviti sebe i izabranu knjigu, a potom jasno, razgovijetno i izražajno pet minuta čitati ulomak iz knjige. Oboje su izabrali knjige iz lektire, mada to nije bio uvjet: Ines je čitala „čarobnu“ i zahtjevnu Šumu Striborovu Ivane Brlić Mažuranić, a Antonio „tečnu“ i zabavnu knjigu Mire Gavrana Kako je tata osvojio mamu. Pokazali su tako da i u našoj školi ima i vrijednih čitatelja i nadarenih  čitača. Za svoj nastup nagrađeni su pljeskom čemu su iz publike zdušno pripomogli i naši Mladi knjižničari.

Više o atmosferi na natjecanju, doživjet ćete kroz naš fotoalbum.

Mada je natjecanje organizirano s konkretnim povodom − obilježavanja Europske godine čitanja naglas kroz akciju „Čitajmo zajedno, čitajmo naglas“ te Mjeseca hrvatske knjige, čitanje naglas pokazalo se kao vrlo atraktivan i poticajan program koji valja koristiti i u drugim prigodama.


[OPŠIRNIJE]U MJESECU KNJIGE I KNJIŽNICA - KNJIGE ZA KNJIŽNICU
Branka Dojčinović / datum: 10. 10. 2013. 11:07

Ima li išta logičnije nego u listopadu, Međunarodnom mjesecu školskih knjižnica, u kojem počinje i obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige, obnoviti školsku knjižnicu novim, zanimljivim i nedostajućim  knjigama? Upravo time se može pohvaliti naša knjižnica, ali i zahvaliti našem donatoru OIKON D.O.O. Institutu za primijenjenu ekologiju što nam je to omogućio donacijom iznosa od 2000 kn. Koliko nam taj poklon znači, jasno je već i ako znamo da MZOS dodjeljuje školskim knjižnicama za nabavu lektire i stručne knjige 10 kn po učeniku, a za ovu školsku godinu još  sredstva nisu stigla, mada knjižničari ne gube nadu, osluškuju jesen i plodove jeseni čekaju… U međuvremenu, knjižnica pod čijim se prozorom okreće mala pokazna školska vjetrenjača dobiva vjetar u leđa od OIKON-a,  uspješne hrvatske tvrtke koja je zbog brige za ekonomske, ali i okolišne i društvene učinke svoga poslovanja više puta nagrađivana. Paket knjiga koji je već na putu do knjižnice još je jedan primjer  takvog društveno odgovornog djelovanja, na radost  učenika i učitelja naše škole.  Nadamo se, ne i posljednjismiley


[OPŠIRNIJE]RSS


Knjižnica

Osnovne informacije o knjižnici. Klikni ovdje.
preskoči na navigaciju