preskoči na sadržaj

Osnovna škola Barilović

Login

Non scholae sed vitae discimus. – Ne učimo za školu nego za život.

Logo škole

Logo Školskog športskog kluba

Facebook škole
 
Red Button

Hrabri telefon

Moto škole

Što se nauči u djetinjstvu, nikad se ne zaboravlja.

Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Kamo nakon osnovne škole

Satnica
 PRIJEPODNE

1.

8,00 - 8,45

2.

8,50 - 9,35

3.

9,55 - 10,40

4.

10,45 - 11,30

5.

11,35 - 12,20

6.

12,25 - 13,10

7. 13,15 - 14,00

 

hitna medicinska pomoć

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 5. 2011.

Ukupno: 467257
Ovaj mjesec: 2209
Ovaj tjedan: 540
DRUGI RAZRED U "NAŠOJ MALOJ KNJIŽNICI"
Branka Starčević / datum: 25. 5. 2022. 09:38

Drugi razred matične škole pročitao je svih šest naslova iz međunarodnog projekta „Naša mala knjižnica“. Čitanje knjiga bio je poticaj za mnoge zanimljive aktivnosti koje su proveli zajedno s učiteljicom i knjižničarkom. Najbolje radove možete pregledati na poveznici za Galerija - škole na web-stranici projekta: https://nasamalaknjiznica.hr/galerija-skole/ . Kad otvorite, lijevim klikom odaberite naslovnicu jedne od knjiga kojima smo zastupljeni (HB Olovka, H2O i tajna vodena misija, Jeti u kojega nitko nije vjerovao, Baton i Roni, Medvjedovanje),  zatim u padajućem izborniku odaberite tag škole, potvrdite odabir i uživajte.


[OPŠIRNIJE]"TKO ČITA - PITA"
Branka Starčević / datum: 11. 5. 2022. 13:27

U školskom projektu poticanja čitanja "Tko čita – pita" prvašići matične škole su sa svojom učiteljicom i knjižničarkom pročitali i deveti naslov pa ovogodišnji projekt priveli kraju. Priča Sanje Lovrenčić „Djevojčica iz cirkusa“ potakla ih je na razmišljanje o budućem zanimanju što su pokazali i svojim crtežima. U razredu će, uglavnom, sve djevojčice biti učiteljice, a dječaci vozači autotrka, ali imamo i jednog budućeg mesara! Učenici su saznali i za klaunove doktore koji smijehom „liječe“ bolesnu djecu u bolnicama, ali i starije u domovima umirovljenika. Uz klaunov crveni nos i školski sat je bio veseliji.

 


[OPŠIRNIJE]"PUSTOLOVINE BOŽIĆNOGA DRVCA"
Branka Starčević / datum: 13. 12. 2021. 14:32

Na naš YouTube kanal postavili smo video „Pustolovine božićnoga drvca“ koji su u prosincu 2018.  snimili Mladi knjižničari:  Marija, Marta, Matea (7. r.) i Matej, Mihael i Tihana (8. r.). Video je nastao prema istoimenoj priči Hrvoja Hitreca uz kreativnu i tehničku podršku učiteljice Anke Grman i knjižničarke Branke Starčević. Pogledajte i nasmijte se!


[OPŠIRNIJE]ČARAPOJEDAC
Branka Starčević / datum: 8. 12. 2021. 21:55

Kako nam preko noći nestaju čarape? Postoji li Čarapojedac? Kako ga se riješiti? – neka su od pitanja na koja su prvašići matične škole potražili odgovore u projektu poticanja čitanja Tko čita – pita.  Poslušali su stoga šaljivu pjesmu Ivane Guljašević Kuman „Čarapojedac“,  zapjevali je, nacrtali i izradili svog Čarapojedca i Čarapojetku pa ih oživjeli u malom lutkarskom kazalištu. I da, naučili su kako složiti i spremiti čarape u ladice jer urednost je najbolji način da izbjegnemo čudnovato stvorenje koje „jede“ samo rasparene čarape.


[OPŠIRNIJE]NMK - ZAPLEŠI KAO JETI
Branka Starčević / datum: 28. 11. 2021. 17:40

I ove godine u matičnoj školi nastavljamo s međunarodnim projektom poticanja čitanja pod nazivom "Naša mala knjižnica", sada kao drugi razred. Pročitat ćemo šest novih naslova, rješavati zadatke u kreativnim knjižicama, glumiti, plesati, crtati… Čitajući slikovnicu "Jeti u kojega nitko nije vjerovao" poljske autorice   Asie Olejarczyk pokazali smo da vjerujemo jedni u druge i sami u sebe pa smo baš poput Jetija i njegovog prijatelja u razredu zaplesali i odlično se zabavili.


[OPŠIRNIJE]PRVA SLOVA
Branka Starčević / datum: 26. 11. 2021. 10:54

Na što vas podsjeća slovo O? Ako je odgovor na uštipak, možda ste gladni, a to može biti jako nezgodno, pogotovo ako tek učite čitati i pisati. Nakon čitanja priče o Zdenku slovojedu prvašići su se složili: –  Ne želimo li jesti slova iz bilježnice, svako jutro moramo pojesti svoj doručak! Za kraj još jednog sata poticanja čitanja u projektu Tko čita – pita, za školsku knjižnicu nacrtali su božićna drvca ukrašena slovima. I potpisali se! heart


[OPŠIRNIJE]"JEŽEVA KUĆICA" - POTICANJE ČITANJA U PRVOM RAZREDU
Branka Starčević / datum: 28. 10. 2021. 10:31

Kako pripitomiti ježa, zašto je ljudima koristan, kako preživljava zimu i na još mnoga  zanimljiva pitanja prvašići su dobili odgovore u nastavku školskog  projekta poticanja čitanja "Tko čita – pita". Nakon uvodnog dijela sata, vezanog uz nastavu prirode, upoznali smo ježa kao glavnog junaka priče "Ježeva kućica" koju je još sredinom prošlog stoljeća napisao književnik  Branko Ćopić. Učenici su pozorno pratili knjižničarkino čitanje i ilustracije u slikovnici pa živo sudjelovali u raspravi tko je bio u pravu  - Ježurka ili šumske „galamdžije“,  koje su vrijednosti poželjne za opstanak pojedinca i zajednice, kako se odnositi prema domu, domovini i planetu Zemlji kao našem jedinom, zajedničkom domu.  Spojili smo tako prirodu i društvo s književnošću, a onda se u natjecateljskom duhu zabavili uparivanjem ilustracija vezenih uz priču.  Na drugom satu dodali smo i malo medijske kulture pa smo nakon projekcije nagrađivanog animiranog filma "Ježeva kuća", redateljice Eve Cvijanović, govorili o animaciji i sami pokušali „udahnuti dušu“ jednostavnim crtežima. Na Facebook stranici škole provjerite jesmo li uspjeli!

 


[OPŠIRNIJE]NAGRADA ZA BASNU
Branka Starčević / datum: 27. 10. 2021. 13:15

Basna "Lavice u srcu" učenice 6. r. Nike Milinković osvojila je treću nagradu na natječaju Udruge Mlada pera. Osim novčane nagrade od 50 kn, Nika je nagrađena plaketom i objavom basne u bojanci. Čestitamo!


[OPŠIRNIJE]ČITATELJSKI MARATON
Branka Starčević / datum: 23. 10. 2021. 17:45

Na poziv Hrvatskog čitateljskog društva naša se škola pridružila današnjem virtualnom čitateljskom maratonu. Zadatak je bio čitati naglas jednu minutu djelo hrvatskog pisca po svom izboru i snimku podijeliti na svojim mrežnim stranicama uz obvezne ključne riječi

#minutazacitanje

#mhk

#hcd

Učenica 6. razreda Nika Milinkovič pročitala je jednu pjesmu iz zbirke Danijele Pavlek "Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo".  Poslušajte je ovdje, pa na stranici HČD poslušajte i druge čitateljske maratonce!smiley


[OPŠIRNIJE]STRANIČNICI ZA IZLOŽBU
Branka Starčević / datum: 21. 10. 2021. 11:07

Učenici 2. razreda matične škole obilježili su Međunarodni mjesec školskih knjižnica likovnom radionicom izrade straničnika. Ako netko još ne zna, straničnici su „predmeti od papira, kože, tkanine ili metala koji se stavljaju u knjigu za oznaku mjesta gdje je čitatelj prekinuo čitanje“.  Tema straničnika su  "Hrvatski autori u godini čitanja", a  šaljemo ih  na natječaj u Gradsku knjižnicu „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku. Tamo će biti izloženi  u povodu Mjeseca hrvatske knjige  pa ćemo ih onda objaviti i na stranici škole. Dotad, čitajte hrvatske autore i napravite svoj straničnik.


[OPŠIRNIJE]ČITANJE (S) PRVAŠIĆIMA
Branka Starčević / datum: 29. 9. 2021. 13:38

U Godini čitanja najvažnije je u čitanje uvesti nove učenike – stoga su prvašići matične škole sa školskom knjižničarkom i učiteljicom započeli školski projekt „Tko čita – pita“. Nastavit ćemo ga do kraja školske godine, čitajući naglas svaki mjesec novu priču. Prva je bila „Jan Vjetroviti“, o njihovom vršnjaku koji je u početku  zbog svoje „vjetrovitosti“ imao problema sa školom, ali je svoje probleme uspješno savladao. Na pitanje kako, odgovor od danas znaju prvašići. Zaželimo i njima uspješno čitanje i učenje!


[OPŠIRNIJE]MREŽNI KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA
Branka Starčević / datum: 21. 9. 2021. 12:24

Učenici predmetne nastave mogu do 22. listopada rješavati mrežni Nacionalni kviz za poticanje čitanja „Šest autora traži čitatelja“  u svojoj školskoj knjižnici ili ovdje. Svi su odgovori već sadržani u pitanjima, samo treba kliknuti na istaknute poveznice i pažljivo čitati, slušati i gledati. Ima 15 pitanja, a prije slanja  treba dati  podatke o rješavaču, školi i knjižnici. Iz svake knjižnice bit će izvučen po jedan pobjednik koji ulazi u „šešir“ za glavnu nagradu. Ako epidemiološka situacija dozvoli, ide se na završnu svečanost u Zagreb u Mjesecu hrvatske knjige. U školskoj knjižnici mogu se posuditi i knjige o kojima se govori u kvizu i pročitati kao slobodan lektirni izbor.


[OPŠIRNIJE]BASNE U SRCU
Branka Starčević / datum: 27. 5. 2021. 10:32

Na portalu Top generacija objavljena je basna „Lavice u srcu“ Nike Milinković, učenice 5. r. OŠ Barilović. Pročitajte je ovdje pa možda i sami dobijete volju napisati svoju basnu. Radovi se mogu poslati na natječaj „Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara“ sve do 15. listopada. Organizator natječaja je udruga Mlada pera, a za pomoć oko prijave možete se javiti školskoj knjižničarki. Predviđene su i novčane nagrade, a dodjeljuju se  u dvije kategorije, za uzrast razredne i predmetne nastave osnovne škole. Sretno!


[OPŠIRNIJE]LJEKOVITA MOĆ / NOĆ KNJIGE
Branka Starčević / datum: 22. 4. 2021. 12:51

Danas i sutra slavimo knjigu – jedan do drugog naredali su se Dan hrvatske knjige i Svjetski dan knjige i autorskih prava. Zašto i kako saznajte  iz  dosad najbogatijeg  programa Noći knjige i Facebook stranice projekta. Tema ovogodišnjeg događanja je Ljekovita moć knjige pa ne propustite uzeti svoju dozu tog čudesnog, a svima dostupnog lijeka!smiley


[OPŠIRNIJE]OPISMENIMO S(V)E!
Branka Starčević / datum: 31. 3. 2021. 12:45

Uoči Dana medijske pismenosti, koji se obilježavaju 19. – 25. travnja, na adresu naše škole stigao je Unicefov paket posvećen upravo toj temi. U njemu su dva naslova za školsku knjižnicu: „Djeca i mediji - Knjižica za roditelje i skrbnike djece“ te „Slikovnica o medijima – Medijska pismenost za najmlađe“. U 2021. - "Godini čitanja" naši će učenici tako već od prvih slova početi učiti  kako kritički „čitati“ digitalne sadržaje koji im se nude u različitim medijima, bili oni za čitanje, gledanje, slušanje ili sve to zajedno.  Svima odraslima koji žele pripomoći u medijskom opismenjavanju djece nudimo poveznicu  na portal  medijska pismenost.hr s nizom zanimljivim  i poučnih priloga među kojima su i ova dva naslova u elektroničkom obliku.


[OPŠIRNIJE]PRVAŠIĆI U NAŠOJ MALOJ KNJIŽNICI
Branka Starčević / datum: 4. 3. 2021. 11:01

Prvašići već znaju čitati, ali  užitak zajedničkog čitanja naglas je nezamjenjiv.  U međunarodnom projektu Naša mala knjižnica 1. r. matične škole čita zajedno s učiteljicom i knjižničarkom, a zatim na stvaralački način izražava svoj doživljaj pročitanog. Što smo dosad stvorili, možete provjeriti na službenoj stranici projekta!


[OPŠIRNIJE]GODINA ČITANJA
Branka Starčević / datum: 28. 1. 2021. 10:54

Ako dosad niste čuli, 2021. je proglašena Godinom čitanja u Hrvatskoj. Čitati sigurno znate, ali ako još ne znate koje su dobrobiti čitanja, provjerite ovdje. I nastavite čitati - po svojem izboru ili po preporuci, u bilo kojem obliku i na bilo koji način! Školska knjižnica tu je za vas i u uvjetima „novog normalnog“!


[OPŠIRNIJE]DOBROBITI ČITANJA
Branka Starčević / datum: 30. 10. 2020. 10:59

Listopad je i Međunarodni mjesec školskih knjižnica, a tema ovogodišnjeg je „Put do zdravlja i dobrobiti“. Možda niste znali da čitanje barem po 30 minuta dnevno produžuje život? Provjerite ovdje! Kako je priroda otvorena knjiga, Mladi knjižničari i Ekogrupa  zajednički su jedan školski sat iz nje čitali  i tako pridonijeli svom zdravlju i dobrobiti. Možete i vi!


[OPŠIRNIJE]RAZLISTAJ SE U MJESECU HRVATSKE KNJIGE
Branka Starčević / datum: 14. 10. 2020. 09:26

Iako je listopad i lišće pada,  početak Mjeseca hrvatske knjige pravo je vrijeme za razlistavanje. Zašto? Zato jer se obilježava pod motom Razlistaj se, a posvećen je našem jedinom planetu. Kako nam čitanje pomaže da planet ostane zelen, bez obzira na godišnje doba, shvatit ćete ako riješite kviz Istraživači planeta Z.  Budući da se kviz rješava online, ne treba vam čak ni knjiga, ali treba vam knjižnica. Zapravo mreža narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj i dijaspori! Kliknite ovdje, proučite pravila  i riješite kviz, a najsretnije očekuju i nagrade. Kviz je namijenjen učenicima viših razreda osnovne škole. Svi  odgovori sadržani su zapravo u pitanjima, a pronaći ćete ih kad kliknete na plavo označene poveznice. Proučite online izvore informacija i  otkrijte koji je točan. Na kraju unesite svoje podatke, odaberite  kao mjesto rješavanja „školske knjižnica“, iz padajućeg izbornika odaberite „Barilović“ i - pošaljite. Sretno i - do listanja!smiley


[OPŠIRNIJE]Nagrade od Naše male knjižnice
Branka Starčević / datum: 24. 6. 2020. 10:32

Zadnji tjedan nastave učenicima 4. r. matične škole, učiteljici i knjižničarki zasluženo je „zaslađen“ nagradom – praktičnim naprtnjačama s priborom za pisanje! Osvojili su ih u međunarodnom projektu poticanja kritičkog čitanja Naša mala knjižnica za literarni uradak pod naslovom Ding dong priča.  Uz ruksake, ponosna ekipa je osvojila i knjigu litavskih narodnih priča Labudica – kraljeva žena za školsku knjižnicu. Na web-stranicama projekta objavljeni su svi naši radovi nadahnuti pročitanim knjigama. Fotke su u prilogu, a možete nas naći i na Facebook stranici NMK

 


[OPŠIRNIJE]DANAS BESPLATNO U MUZEJE
Branka Starčević / datum: 18. 5. 2020. 12:10

I karlovački  Gradski muzej danas obilježava Međunarodni dan muzeja, a ovogodišnja  tema je " Muzeji za jednakost: različitost i uključivost". Za posjetioce je osiguran  i besplatan ulaz, a na YouTube kanalu prigodni virtualni sadržaji. Više možete saznati na poveznici Gradskog muzeja.

 


[OPŠIRNIJE]KNJIŽNICA RADI
Branka Starčević / datum: 14. 5. 2020. 10:50

Školska knjižnica od ovoga tjedna ponovno radi, ali prema uputama za sprječavanje širenja epidemije. Knjige se mogu vratiti ili posuditi u radne dane knjižnice od 9 do 12 sati pazeći da se ne prekrši pravilo o distanci, što znači bez ulaska u knjižnicu. Ostavljaju se u „karanteni“ (kutija ili vrećica) 72 sata prije ponovne upotrebe. Ifografiku o postupanju pogledajte u prilogu! Učenici predmetne nastave mogu se prethodno dogovoriti s  knjižničarkom preko kanala Školske knjižnice, a učenici razredne nastave preko svojih učitelja. I jedna radosna vijest za pretplatnike časopisa Moj planet i  Prvi izbor – sljedeći tjedan ponovno stižu na školsku adresu!


[OPŠIRNIJE]S KNJIGOM NISI IZOLIRAN
Branka Starčević / datum: 22. 4. 2020. 07:46

Uz današnji Dan hrvatske knjige i sutrašnji Svjetski dan knjige 23. travnja već se devetu godinu zaredom širom zemlje organizira Noć knjige. Tako će biti i ovaj put, usprkos izolaciji u kojoj se, kao i većina svijeta, nalazimo. Dapače, zaštitno lice manifestacije je patuljak Čituljak koji nam poručuje:  S knjigom nisi izoliran! Virtualno će biti dostupni mnogi sadržaji vezani uz knjigu pa svakako pregledajte program i nađite nešto za sebe.

 

 


[OPŠIRNIJE]FOTOGRAFIJA I KNJIGA - DVA U JEDAN
Branka Starčević / datum: 15. 4. 2020. 12:12

Sigurno vam je kod kuće ostala neka knjiga iz knjižnice. Već ste je pročitali i pitate se što sad. Ne brinite, vratit ćete je kad se vrata knjižnice otvore. U međuvremenu, prilika koju ne smijete propustiti. Spojite dva izazova – fotografiju i knjige – u jedan! Kreirajte naslovnicu neke vama nezaboravne knjige, fotkajte je i pošaljite na nagradni natječaj Gradske knjižnice Požega „Knjiga svaki dan - Lice knjige“. Rok je 1. svibnja, a sve informacije nalaze se na poveznici http://www.gkpz.hr/foto-natjecaj/ . Svatko može sudjelovati pa ovaj put predlažem – zarazite idejom i svoje ukućane!

A za one kojima kreativnih izazova nikad dosta, jedno pitanje – znate li što je „flip book animacija“? Ako ne znate, brzo ćete naučiti na poveznici Foto kino video kluba Zaprešić http://www.gkpz.hr/foto-natjecaj/. To je ujedno i pozivnica učenicima za sudjelovanje na nagradnom natječaju „Pogled kroz prozor“ - prava tema za doba izolacije! Rok je 3. svibnja. Zabavite se, izrazite se, povežite se i javite se! Ako i ne osvojite nagradu, osvojit ćete pljesak odobravanja! Kako? Jednostavno - nakon završetka natječaja svoje uratke možete postaviti na kanal Školske knjižnice, u mapu Foto natječaji, a najuspješnije ćemo prezentirati na mrežnim stranicama škole.


[OPŠIRNIJE]ČITATELJSKI KUTIĆ U VAŠEM DOMU
Branka Starčević / datum: 2. 4. 2020. 10:31

Danas je Andersenov rođendan – Međunarodni dan dječje knjige! Pročitajte Poruku djeci svijeta slovenskog književnika Petera Svetine, a govori o „gladi za riječima".  Srećom, u ovo digitalno doba takvu vrstu gladi nije teško utažiti, čak i ako vam knjiga nije pri ruci.

Mada ne možemo do škola, knjižnica i kazališta, iz dana u dan sve je više glumaca, pisaca, ljubitelja riječi, pa čak i djece, koji preko društvenih mreža (Facebook, Instagram, YouTube…) čitaju, glume  ili pripovijedaju za druge.  U prilogu je nekoliko poveznica s preporukom za slušanje (i gledanje), a bit će ih sigurno još. Ako smo kod kuće, ne moramo biti gladni, čak ni riječi! Uredite i vi u svom domu čitateljski kutić.


[OPŠIRNIJE]SVAKI TJEDAN - FILM JEDAN
Branka Starčević / datum: 30. 3. 2020. 16:30

Svaki tjedan - film jedan, ali besplatan! Na internetskoj stranici http://www.kino.hr/ pružena je  mogućnost da se svaki tjedan besplatno pogleda jedan odabrani filmski naslov namijenjen djeci. Ovaj tjedan do 3. travnja to je australski film Crveni pas: Početak.  Nakon nastave na daljinu, dobrodošao odmor  kako za  djecu tako i roditelje. Kad otvorite poveznicu, najprije kod odabranog naslova pročitajte upute, a onda kliknite na sivu kućicu POGLEDAJ BESPLATNO UZ KOD "ZARAZNODOBAR".


[OPŠIRNIJE]KNJIŽNICA I ZDRAVLJE
Branka Starčević / datum: 10. 3. 2020. 11:03

Pranje ruku sapunom jedna je od najučinkovitijih mjera zaštite od zaraznih bolesti, pa je pravi trenutak da se toga prisjetimo. Na žalost, u Hrvatskoj trošimo tek dva sapuna godišnje po stanovniku što sigurno nije dovoljno (Narodni zdravstveni list. 2011. http://www.zzjzpgz.hr/nzl/70/ruke.htm). Iako već prvašići pri upisu u školsku knjižnicu dobivaju i upute o čuvanju knjiga, među koje spada i  upozorenje o čistim rukama,  nije naodmet ponoviti „gradivo“! Podsjetimo se stoga da pranjem ruku prije čitanja čuvamo „zdravlje“ knjige, ali i svih onih čitatelja koji će knjigu posuditi poslije nas. Pranjem ruku nakon čitanja čuvamo, preventivno, i svoje zdravlje. Higijena je pola zdravlja, vrijedi jednako i za ljude i za knjige!smiley

 


[OPŠIRNIJE]LAJK ZA NAŠU MALU KNJIŽNICU
Branka Starčević / datum: 5. 2. 2020. 11:40

Ako dosad niste, pravo je vrijeme da se upoznate s projektom poticanja čitanja Naša mala knjižnica. Kako? Preko web-stranica projekta (https://nasamalaknjiznica.org/ding-dong-price/ ; 
https://nasamalaknjiznica.org/sjeverac-djecarac-i-patka-selica/ ; 
https://nasamalaknjiznica.org/podvodna-prica/ ; 
https://nasamalaknjiznica.org/izbor-za-najbolji-citateljski-kutic/  i Facebooka.

Četvrti razred matične škole s učiteljicom Ankom Grman i knjižničarkom Brankom Starčević poziva vas da pregledate i naše radove i lajkate  - što vam se sviđa!smiley
 


[OPŠIRNIJE]ČAROBNI KALENDAR
Branka Starčević / datum: 12. 12. 2019. 20:50

Učenici 4. r. matične škole, vođeni učiteljicom Ankom Grman i školskom knjižničarkom Brankom Starčević, dovršili su svoj Čarobni kalendar  u kojem su mjesece  ilustrirali nadahnuti  istoimenom knjigom pjesama Marijane Knežević. Knjigu smo pročitali u okviru međunarodnog projekta Naša mala knjižnica, koji provodi izdavačka kuća Ibis grafika uz sudjelovanje hrvatskih i slovenskih autora. Kalendar je izložen u holu škole, a s početkom nove godine učenici će ga preseliti u svoj razred. Tako  će veselje s kojim su ga stvarali uljepšavati svaki sljedeći mjesec u nadolazećoj godini.

U prilogu ga možete pogledati izbliza, kao i dio procesa nastanka!smiley


[OPŠIRNIJE]DAN ZA KNJIGU
Branka Starčević / datum: 14. 11. 2019. 20:53

Da je za sve knjigoljupce najveća poslastica posjet godišnjem sajmu knjiga Interliberu, uvjerile su se danas i mlade knjižničarke naše škole. Osim za povoljnu kupnju, sajam je prilika i za brojne susrete s piscima, a mi smo mali sreću susresti  se, razgovarati i fotografirati s jednom od najčitanijih hrvatskih spisateljica za mlade Sanjom Pilić!

Odlazak u Zagreb okrunili smo sudjelovanjem na završnici Nacionalnog kviza za poticanje čitanja pod nazivom Ritam odrastanja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Uz prigodan glazbeni program, nastupile su i autorice romana koje je trebalo pročitat za kvizi: Ivana Guljašević Kuman (Drugačija), Vlasta Golub (Eva, mala žena) i Jasminka Tihi-Stepanić (Ljeto na jezeru Čiču). Njihove knjige možete potražiti u školskoj knjižnici, a fotke pogledati u prilogu.

 


[OPŠIRNIJE]MAŠTAJMO U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI
Branka Starčević / datum: 28. 10. 2019. 22:00

Međunarodni dan školskih knjižnica doveo je danas prvašiće - u školsku knjižnicu! Kako je ovogodišnja tema Maštajmo, pročitali smo naglas jednu od najmaštovitijih i najstarijih književnih vrsta - bajku! Pokazalo se da je priča o djevojčici s crvenom kapicom koja zanemari majčine savjete i naivno se izbrblja zločestom vuku poučna i za današnju djecu. Učiteljica Tihana Furjanić navela ih je na pravilne zaključke, a mašti su dali na volju u svojin crtežima. Pogledajte ih u prilogu!


[OPŠIRNIJE]IRIS ILLYRICA DARIVA ŠKOLSKE KNJIŽNICE
Branka Starčević / datum: 14. 10. 2019. 14:07

Nakladnik Iris Illyrica darivao je čak 100 školskih knjižnica u Hrvatskoj slabijeg knjižnog fonda, a među njima našla se i knjižnica OŠ Barilović.  Povod za ovu lijepu gestu je obilježavanje Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica, a dva darovana naslova sigurno će brzo steći svoje zahvalne čitatelje. Pogledajte korice i zavirite malo između korica – slikovnica Bob, Bobić, mahuna Mirjane Mrkele i Priče o neustrašivim hrvatskim ženama Tatjane Barat možda čekaju baš na vas!

Fotografije su u prilogu!


[OPŠIRNIJE]ZE(N)LENI GAJ
Branka Starčević / datum: 12. 10. 2019. 22:20

Kako je teško u 17 slogova sažeti pjesnički doživljaj, znaju svi koji su se okušali u pisanju haikua, a učenica 4. r. matične škole Lana Dobrinić u tome je očito uspjela. Za svoj haiku Sramežljiva ivančica nagrađena je na Likovno-literarnom natječaju Male ilirske škole „Ivan Krizmanić“ Ze(n)leni gaj, a pjesma je otisnuta u zborniku koji možete prelistati u školskoj knjižnici. Organizator natječaja je po treći put bila Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica gdje je i bila podjela nagrada. Lana i knjižničarka Branka Starčević, kao mentorica, uživale su u prigodnom programu, druženju i šetnji Marijom Bistricom.

Fotografije u prilogu!


[OPŠIRNIJE]ČEKANJE UZ ČITANJE
Branka Starčević / datum: 6. 5. 2019. 13:59

Mlade knjižničarke su pronašle način kako da učenicima razredne nastave učine zanimljivijim čekanje prijevoza u školi. Čitanje naglas Kratkih priča Kestutisa Kasparavičiusa, jedna priča – jedna stranica u knjizi, bilo je baš po mjeri jednog školskog sata, a učeničku maštu najviše je zagolicala priča o Marsovcima! Ako se i vama taj naslov čini zanimljivim, potražite ga u školskoj knjižnici!


[OPŠIRNIJE]NMK - DAR ZA KNJIŽNICU
Branka Starčević / datum: 6. 5. 2019. 13:09

Učenici 2. i 4. r. matične škole prošli su četvrtak čitali zadnju u nizu od šest knjiga iz međunarodnog projekta Naša mala knjižnica, a zatim je poštom stigla još jedna, kao nagrada za ovogodišnje sudjelovanje  i poziv za buduće. Sve slikovnice ostat će u čitateljskom kutiću u razredu do kraja nastavne godine, a onda se sele na police školske knjižnice. Napomenimo još da će ovo ljeto u Zagrebu biti izložba učeničkih literarnih i likovnih radova nastalih u projektu, a među njima i našihsmiley


[OPŠIRNIJE]JOŠ MALO O "NAŠOJ MALOJ KNJIŽNICI"
Branka Starčević / datum: 14. 4. 2019. 18:41

Uvijek je lijepo kad netko zapazi što radiš, a pogotovo kad se radi o međunarodnom projektu. Jedan od takvih je i "Naša mala knjižnica", projekt poticanja kritičkog čitanja za djecu od 8 do 11 godina. Već smo se hvalili objavama o našim aktivnostima na portalu Ibis grafike, hrvatskog nakladnika koji uz slovenske i litavske nakladnike provodi projekt, a nisu izostale ni nagrade. Ali vrhunac je svakako bio nedavni susret s litavskim piscem i ilustratorom Kestutisom Kasparavičiusom u našoj školi na kojem su učenici 2., 3. i 4. razreda zajedno s njime ilustrirali "leteće knjige".   U prilogu provjerite koje naslove slavnog pisca možete posuditi u školskoj knjižnici i otkrijte tajnu nastanka "letećih knjiga", a što drugi pišu o nama, pročitajte na ovim poveznicama:

NMK: Kreativnost u Bariloviću – Ibis grafika

FOTOGALERIJA: Kestutis Kasparavičius u Hrvatskoj od 8.-11.4.2019. – Ibis grafika


[OPŠIRNIJE]DOLAZI NAM LITAVSKI PISAC I ILUSTRATOR KESTUTIS KASPARAVIČIUS
Branka Starčević / datum: 29. 3. 2019. 17:47

Uz 2. travnja, Međunarodni dan dječje knjige litavski književnik i ilustrator Kestutis Kasparavičius uputio je Poruku djeci svijeta, a nas je posebno razveselilo da nam njezin autor dolazi u školu. Kao nagradu za aktivnosti koje provodimo u projektu poticanja kritičkog čitanja Naša mala knjižnica 9. travnja održat će likovnu radionicu na kojoj će učenicima 2., 3. i 4. razreda pokazati kako nastaju „leteće knjige“. Učenici će imati prilike saznati koja je tajna zanata ilustratora dječjih knjiga, a mi ćemo vijest završiti citatom iz Poruke: „Na Međunarodni dan dječje knjige želim svima nama: neka knjige budu interesantne čitateljima i čitatelji knjigama!“

(Poruka djeci svijeta i plakat o gostovanju Kestutisa Kasparavičiusa u prilogu.)


[OPŠIRNIJE]RSS


Knjižnica

Osnovne informacije o knjižnici. Klikni ovdje.
preskoči na navigaciju