« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
1. |
8,00 - 8,45 |
2. |
8,50 - 9,35 |
3. |
9,55 - 10,40 |
4. |
10,45 - 11,30 |
5. |
11,35 - 12,20 |
6. |
12,25 - 13,10 |
7. | 13,15 - 14,00 |
Dan šljiva
Jeste li znali da šljiva potječe iz porodice ruža? Naziv “šljiva” zapravo obuhvaća mnogobrojne različite voćke čiji su plodovi različitih oblika i boja. Mogu biti okrugli, duguljasti ili jajoliki, od bijele i žute preko crvene i plave pa sve do gotovo crne boje, a okusi im variraju od izrazito slatkih do kiselih poput limuna. Od svih vrsta šljiva, najpoznatija je obična plava šljiva ili šljiva bistrica koja ima velike i duguljaste, slatke i sočne, plavo do plavoljubičaste plodove.
I u našem voćnjaku ove su godine urodile voćke šljiva. Zato smo ih odlučili obrati i od njih napraviti fini džem. Učenici sedmog razreda obirali su voćke, dok su oni mali, od 1. – 4. razreda očistili šljive od koštica i peteljki. Očišćene i ušećerene šljive stavili smo u pećnicu i pekli otprilike 3 sata. Pečeni džem stavili smo u čiste i zagrijane bočice. U ponedjeljak će biti na jelovniku, za učenike naše škole.
U slast!